SEGRE

CONJUNTURA ANÀLISI

L'IPC es dispara i hi haurà 'pagueta' per a pensionistes de fins a 200 €

La inflació puja al 5,6% al novembre i marca un altre màxim des del 1992 || Les persones grans tindran una pujada del 2,5% l'any que ve, uns 25 € al mes a Lleida

El preu de la llum està colpejant en les economies domèstiques des de fa mesos.

El preu de la llum està colpejant en les economies domèstiques des de fa mesos.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inflació segueix disparada, en especial pels preus de la llum i de l’energia en general. Així ho demostra la dada avançada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística de l’Índex de Preus de Consum (IPC), que al novembre se situa en el 5,6 per cent, un nou màxim històric des del setembre del 1992. Davant de la diferència entre la pujada de les pensions aplicada aquest any per l’Executiu i l’espiral d’inflació, els pensionistes hauran de ser compensats al gener amb una pagueta.

Encara que caldrà esperar a mitjans del mes vinent per conèixer la dada definitiva de l’IPC del novembre, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, calcula que tindrà un import de 2.000 milions d’euros. Tanmateix, des de la Fundació de Caixes d’Estalvis (Funcas) estimen que la pagueta s’elevarà fins als 2.300 milions. Tenint en compte aquestes dades, per a una pensió mitjana a Lleida de 968 euros podria oscil·lar entre els 180 euros, seguint les previsions del ministres, o fins i tot superar lleugerament els 200, si qui acaba tenint la raó és Funcas.

Però, a més, aquesta compensació quedarà assumida a la pensió de cara a la revalorització de les prestacions l’any que ve.Les pensions pujaran un 2,5% a partir de l’1 de gener del 2022, d’acord amb la mitjana de l’IPC dels últims dotze mesos si es confirma la dada avançada de la inflació del novembre del 5,6%. Per a una pensió mesurada a Lleida parlem d’uns 25 euros mensuals

Els sindicats reclamen pujades salarials “tant sí com no” i la patronal demana prudència

L’augment dels preus de l’alimentació i, en menor mesura, el dels carburants i lubricants per a vehicles personals són darrere d’aquesta l’evolució a l’alça, ja que el novembre del 2020 les dos categories descendien.L’avanç de l’INE també assenyala que la inflació subjacent –que no inclou el preu dels aliments ni de l’energia– es va situar en l’1,7 per cent aquest mes, tres dècimes més que a l’octubre i gairebé quatre punts per sota de l’IPC general.La pujada dels preus s’ha anat accelerant a mesura que avançava l’any i els experts alerten de la seua evolució en els pròxims mesos, tenint en compte que tot apunta a tensions en els preus de l’energia fins a la pròxima primavera. El fort increment dels preus aquest 2021 amenaça de provocar una pèrdua de poder adquisitiu als assalariats, la qual cosa comença a obrir un debat sobre com pal·liar aquest efecte sense afectar la competitivitat de les empreses.Des de la patronal, el president, Antonio Garamendi, reclama en aquest sentit “prudència” i incideix que per elevar sous és necessari que les empreses augmentin les vendes i generin més ocupació.Per la seua banda, tant CCOO com UGT advoquen per pujades salarials “tant sí com no” amb independència de la dada d’inflació o l’evolució del PIB, i rebutgen que sigui un factor que alimenti la inflació.

Segon màxim històric avui del preu de la llum

El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs (pool) se situa avui dimarts en 274,56 euros el megawatt hora (MWh), xifra que suposa el segon màxim històric. Serà gairebé 60 euros més car que el que es va fixar per ahir (215 euros), un 27% superior, i es mantindrà per sobre de la barrera dels 200 euros/MWh per tretzè dia consecutiu, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). Aquest novembre és el mes més car de la història fins a la data.

El preu de la llum d’avui superarà per més de quatre vegades el del mateix dia de l’any passat, quan es pagava a 52,23 euros/MWh (el 30 de novembre del 2020 va ser dilluns). Segons assenyalen les dades de l’OMIE, el preu màxim avui es registrarà entre les 18.00 i les 19.00 hores, quan es pagarà a 309,31 euros/MWh, i el mínim marcarà 220,12 euros/MWh a les 04.00.Els preus registrats al mercat a l’engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament al mercat lliure. Després de l’encariment en els últims mesos es troben els alts preus del gas a nivell internacional i dels drets d’emissió de diòxid de carboni.La rebaixa de l’IVA de l’electricitat i la retallada del tipus de l’impost especial sobre l’electricitat per pal·liar l’encariment de la factura de la llum han suposat un impacte per a la recaptació tributària de 334 milions d’euros fins al mes d’octubre.

Així es desprèn de l’informe mensual de recaptació tributària corresponent al mes d’octubre i publicat ahir.

tracking