SEGRE

PENSIONS VALORACIÓ

L'OCDE alerta de la pressió de l'envelliment sobre les pensions

Afirma que les condicions per aconseguir-ne una de completa a Espanya són “laxes” || Critica la reforma del Govern central i insisteix a ampliar la vida laboral

Una parella de jubilats miren el capvespre des d’un banc, en una imatge d’arxiu.

Una parella de jubilats miren el capvespre des d’un banc, en una imatge d’arxiu.EFE / MANUEL LORENZO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) alerta de l’impacte que suposarà l’envelliment de la població sobre la “sostenibilitat financera” del sistema de pensions espanyol, segons es desprèn de l’annex per a Espanya de l’informe biennal Pensions d’un cop d’ull. El document explica que els ingressos dels majors de 65 anys equivalen entorn del 96% dels ingressos mitjans del total de la població, la qual cosa representa vuit punts percentuals més que en el conjunt de l’OCDE. A més, a Espanya aquesta ràtio ha crescut en onze punts respecte a l’any 2000, creixent a un índex més gran que els dels altres.

L’OCDE considera que aquest increment es deu en gran part que la despesa en pensions per jubilat ha crescut a un ritme molt més gran que el salari mitjà.L’OCDE considera que les condicions per aconseguir una pensió completa de jubilació són “laxes” si es comparen internacionalment. Mentre que el 2027, un treballador es pot retirar als 65 anys amb una pensió completa si ha cotitzat 38,5 anys, a França calen 43 anys cotitzats i a Alemanya, 45 anys.A més, posa l’accent en el fet que en la majoria de països es té en compte el total de la carrera laboral per calcular la pensió. A la Unió Europea, només França, Eslovènia i Espanya fan servir un horitzó temporal de 25 anys o menys.D’altra banda, posa de manifest que la derogació del factor de sostenibilitat ha provocat que la taxa de substitució de les pensions (indicador del poder adquisitiu que suposa per a un treballador accedir a la jubilació) hagi crescut fins al 89%, davant de la mitjana del 62% de l’OCDE.

Així mateix, critica que Espanya hagi abandonat un ajustament automàtic del sistema de pensions com era el factor de sostenibilitat per substituir-lo per l’anomenat mecanisme d’equitat intergeneracional que, segons els seus càlculs, ni tan sols equival als costos d’indexar les pensions a la inflació. Finalment, alerta, a nivell general i sense especificar cap país, que el futur dels sistemes de pensions depèn del fet que s’adopti la decisió d’elevar les cotitzacions, ampliar l’edat de jubilació o reduir les pensions.

tracking