SEGRE

AGRICULTURA UNIÓ EUROPEA

Espanya remet avui a Brussel·les el pla per a la nova PAC, amb 47.724 milions fins al 2027

Una política agrària més “verda” per lluitar contra el canvi climàtic || La ramaderia extensiva serà la primera a accedir als fons per a sectors en dificultats i s'incrementaran per a la llet

El ministre Luis Planas va presentar les novetats de la PAC amb la portaveu del Govern.

El ministre Luis Planas va presentar les novetats de la PAC amb la portaveu del Govern.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya ja té enllestit el pla estratègic d’aplicació estatal de la nova Política Agrària Comuna (PAC), que avui mateix remetrà a la Comissió Europea per a la seua avaluació al març i que estigui aprovat definitivament al llarg del primer semestre. El titular d’Agricultura, Luis Planas, va explicar després del Consell de Ministres que Espanya rebrà fins al 2027 un total de 47.724 milions d’euros, xifra que podrà elevar-se a més de 51.000 milions amb el cofinançament estatal i autonòmic. Més de 4.800 milions d’euros es destinaran als ajuts directes; uns 700 milions, a mesures de mercat incloent-hi els programes sectorials; i 1.700 milions més, al desenvolupament rural.

Pel que fa a les ajudes associades per als sectors en dificultat, valorades en uns 700 milions d’euros anuals, va precisar que els primers a rebre-les seran els ramaders, en particular els de producció extensiva, i s’incrementaran els fons per al boví de llet i el cabrú.

El Consell de Ministres ha donat llum verda a canvis per a l’aplicació de la PAC a l’exercici del 2022

Planas va emfatitzar que la nova PAC, els fons de la qual perceben a Espanya uns 630.000 agricultors i ramaders, serà “més verda” amb vista a lluitar contra el canvi climàtic, amb un 43% de la despesa dirigida a mesures ambientals, i “més social”, amb l’objectiu d’afavorir el relleu generacional al camp. Hi haurà més ajuts als joves agricultors i s’introduirà una prima del 15% per a les dones que s’incorporin a l’activitat agrícola i ramadera, així com intervencions sectorials per 612 milions d’euros, amb programes per a les fruites i hortalisses, el vi, l’apicultura i, per primera vegada, l’oliverar extensiu.Hi haurà un nou pagament redistributiu per donar suport als petits i mitjans agricultors; i un límit d’ajuts de 100.000 euros, que descomptant els costos laborals i de seguretat social pot incrementar-se fins als 200.000 euros.D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar canvis en l’aplicació de la PAC per al 2022 i més suport a les organitzacions de ramaders. Les modificacions permetran que els agricultors i ramaders puguin percebre més de 7.425 milions d’euros en ajuts el 2022, últim exercici de transició abans de l’entrada de la reforma de la PAC el 2023.

En aquests fons s’inclouen el Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (Feaga), amb ajudes directes, i el Fons Europeu de Desenvolupament Rural (Feader), amb ajuts al desenvolupament rural.

Gairebé 17.500 pagesos de Lleida reben fons comunitaris

Quasi 17.500 agricultors i ramaders perceben fons comunitaris per donar suport a la seua activitat, segons l’últim informe del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que depèn del ministeri d’Agricultura.En concret, el balanç referit a l’exercici del 2020 situa en 17.480 els beneficiaris, mentre que el volum de fons s’eleva a poc més de 137 milions d’euros. D’aquesta manera, l’ajuda mitjana es xifra en 7.844 euros.Lleida, d’acord amb la seua potència agrícola i ramadera, és la província que se situa al capdavant de l’activitat del FEGA a Catalunya.

L’informe xifra el volum global en una mica més de 311 milions i 41.618 perceptors.En el cas de l’Estat espanyol, són 660.948 els pagesos que van percebre transferències comunitàries via FEGA amb 5.728 milions d’euros. La primera comunitat beneficiària és Andalusia, amb 224.477 agricultors i 1.584 milions d’euros.

tracking