SEGRE

Quins impostos s'apujaran aquest any 2022?

2022 arriba amb una nova pujada fiscal, que recaurà principalment sobre les empreses i amb la qual el Govern de l'Estat pretén recaptar fins 3.273 milions d’euros.

Diversos impostos s'apujaran el 2022.

Diversos impostos s'apujaran el 2022.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’arribada d’un nou any, entren en vigor els nous Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). En aquests, entre altres coses, hi ha recollides les pujades de diversos impostos, que aquest any ascendiran fins els 3.273 milions euros, amb importants canvis l’Impost de Societats o la reducció de les aportacions individuals a plans de pensions amb dret a deducció, entre d’altres.

“Els canvis legislatius que entren en vigor aquest any 2022 afectaran a diversos nivells i suposaran increments en tributs tan importants com l’Impost de Societats, l’Impost de Matriculació o l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)”, explica Xavier López Villaécija, director de l’Àrea Fiscal del despatx Sanahuja Miranda Abogados.

L’expert també revela que l’agent més afectat per aquestes modificacions impositives seran les empreses. Hi recaurà el 70% de la pujada fiscal preparada per a 2022, amb una aportació de 2.271 milions d’euros i el consegüent impacte en costos fiscals.

Impost de Societats

“L’aspecte que més destaca entre les mesures proposades per l’Executiu per al pròxim exercici és la fixació d’un tipus mínim del 15% sobre la base imposable positiva de l’Impost de Societats. Aquesta regulació afectarà a aquelles empreses amb una facturació superior als 20 milions d’euros o que constitueixin un grup consolidat”, detalla López Villaécija.

Amb aquesta mesura, el Govern espanyol pretén aconseguir un impacte de 400 milions d’euros, que afectarà principalment el 2023, quan es dugui a terme la liquidació de l’impost, i no en els pagaments fraccionats.

“El tipus nominal”, continua l’advocat, “està fixat en el 25% des de l’any 2016. Ara, amb la modificació, cap gran empresa no podrà tributar de forma efectiva per sota del 15% fixat, tret d’excepcions de casos molt específics”.

Autònoms, IRPF i plans de pensions

Les pujades no afectaran només les empreses. En el cas dels autònoms, en aquest cas quant a recaptació de Seguretat Social, tant la base mínima com la seua màxima de cotització pujaran un 1,7% el 2022: la mínima passarà de 944,40 euros a 960,60, euros mentre que la màxima passarà de ser 4.070,10 euros a 4.139,40 euros.

Les quotes que els autònoms paguen a la Seguretat Social experimentaran un increment d’entre 5 i 21 euros al mes en funció de la seua base de cotització. Per la seua part, el tipus de cotització ascendirà del 30,3% al 30,6%, el que es tradueix en un augment de gairebé 60 euros al mes en la quota mínima del col·lectiu per a 2022 (293,94 €/mes)”, aclareix l’expert.

En el cas de l’IRPF, el 2022 només es veuran afectats per la pujada impositiva aquells trams més alts de rendes de treball|feina i capital, que representen el 0,17% del total de contribuents (36.000). Aquestes rendes, superiors a 30.000 euros, augmentaran fins el 47%, mentre que la de capital i estalvi de més de 200.000 euros ho faran al 26%.

Finalment, respecte a canvis previstos dins dels PGE per a 2022, figura també una reducció de 500 euros a l’aportació individual màxima dels plans de pensions privats amb dret a deducció en l’IRPF, que deixarà de situar-se en els 2.000 euros anuals per rebaixar-se fins els 1.500 euros. Al seu torn, les aportacions màximes en els plans d’empresa amb dret a deducció augmentaran 500 euros, passant de 8.000 euros a 8.500 euros.

Impost de Matriculació i Sistema de Valoració d’Immobles

“Més enllà dels Pressupostos, es pot esmentar un parell de mesures que impactaran en el pagament d’impostos aquest any. La primera fa referència a l'Impost de Matriculació, i és que, amb l’arribada de 2022, va finalitzar la moratòria aprovada pel Congrés dels Diputats sobre el Procedimen Mundial Harmonitzat per a Assajos de Vehicles Lleugers (WTLP, per les seues sigles en anglès)”, afirma l’advocat.

Aquest impost està lligat a les emissions de diòxid de carboni emeses pels automòbils a l'Estat espanyol. Fins ara, només estaven obligats a pagar l’impost aquells cotxes que emetessin més de 144 grams de CO2 per quilòmetre recorregut; a partir de 2022, el límit es reduirà fins a 120 g/km de CO2. Al seu torn, el tram més alt de gravamen per a l’impost (14,75%) també baixarà, passant dels 240 g/km de CO2 actuals a 200 grams de CO2 per quilòmetre recorregut.

En aquesta mateixa línia externa als PGE se situa l’entrada en vigor el passat 1 de gener del canvi en la forma de calcular la base imposable dels impostos sobre el Patrimoni, Successions i Donacions (ISD) i Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP).

“A partir d’ara, la base imposable d’aquests tributs es calcularà a través del valor de referència del Cadastre i no del valor de l’immoble determinat en l’operació de compravenda, tret que aquest últim fos superior. Aquesta mesura previsiblement suposarà un augment en la recaptació de les Comunitats Autònomes en la mesura que el valor de referència s’assimilarà, encara que s’apliqui un factor de minoració del 0,90, a un valor de mercat real,” conclou|acaba López Villaécija.

tracking