SEGRE

ENERGIA CONSUM

La desbocada pujada dels carburants deixa “gairebé al límit” el sector dels transportistes

El preu del gasoil a Lleida va arribar als 1,98 euros el litre en alguna gasolinera || Una plataforma de conductors convoca vaga a partir de dilluns sense el suport de les grans associacions ni patronals

El sector del transport denuncia que es veurà obligat a parar a curt termini si la situació no canvia.

El sector del transport denuncia que es veurà obligat a parar a curt termini si la situació no canvia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’imparable augment dels costos dels carburants, que fa setmanes que encadena preus màxims, està provocant problemes en molts sectors que veuen com se’ls disparen les despeses, però un dels més castigats, sens dubte, és el del transport per carretera. La gasolina i el gasoil s’han encarit en l’última setmana un 4,4% i un 5,6%, respectivament, que podria veure’s més agreujat en els pròxims dies per l’embargament global al petroli rus. Segons les dades del Butlletí Petroler de la UE, la gasolina es ven a Espanya a una mitjana d’1,679 euros el litre i el gasoil ho fa a 1,581 euros.

Darrere d’aquesta escalada es troba, principalment, l’encariment del petroli. El de Brent, de referència a Europa, es troba en màxims del 2012. Ahir va arribar a assolir els 118 dòlars el barril després que dimecres voregés els 130.

Segons l’associació de transports de Lleida, Asotrans, el sector es troba ara mateix en un moment límit i si aquesta situació s’allarga és probable que a curt termini no puguin seguir. I és que asseguren que aquest increment en moltes ocasions no pot repercutir-se sobre el client d’una forma immediata. En els últims dotze mesos els costos de les empreses logístiques s’han disparat més d’un 35 per cent.

A més, des que es va iniciar la guerra d’Ucraïna, fa dos setmanes, omplir el dipòsit d’un vehicle de càrrega general de 1.000 litres costa uns 300 euros més que fa quinze dies. La previsió és que el preu del gasoil continuï pujant els pròxims dies fins a superar els dos euros de mitjana el litre i, de fet, ja s’estan venent a aquest preu en algunes gasolineres espanyoles. A Lleida cap ha assolit encara aquestes xifres, però s’hi atansen, i ahir ja podia veure-se’n alguna que etiquetava en gasoil A en 1,98 euros/litre.

A causa d’aquesta situació, la Plataforma per a la Defensa del Sector de Mercaderies per Carretera ha convocat una vaga indefinida a partir d’aquest dilluns vinent que inclou “tota mena de transport i de tota classe d’àmbit”. La plataforma, que es desmarca de l’acord al qual s’havia arribat al desembre entre la patronal del sector i el Govern central, exigeix una nova negociació amb l’Executiu per solucionar “els problemes de fons”. L’aturada, no obstant, no compta amb el suport de les grans patronals del transport com el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC), la Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya (Fenadismer) ni de la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), de la qual forma part Asotrans.

Aquestes creuen que fer una vaga en aquests moments no és l’adequat, ja que només contribuirien a empitjorar la ja de per si difícil situació que viu el sector.

Des que es va iniciar la guerra d’Ucraïna omplir el dipòsit d’un camió costa uns 300 euros més

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va revisar ahir els seus dos principals instruments de política econòmica com a conseqüència de l’impacte de la guerra a Ucraïna i de la inflació, de manera que finalitzarà abans de temps les compres netes d’actius, si bé planteja que la pujada de tipus es produeixi més tard del que s’esperava. La institució monetària ha decidit augmentar a 40.000 milions les compres de deute a l’abril i rebaixar-les a 30.000 milions al maig i 20.000 al juny. Les conclusions de la reunió apunten que el programa de compra de deute acabarà el tercer trimestre de l’any si es manté l’acceleració de la inflació.

Així mateix, ha obert la porta a apujar els tipus d’interès una vegada finalitzi el programa de compra de deute, al juny, encara que insisteix que això es farà d’una manera progressiva. Així les coses, de moment, el BCE manté sense canvis en el 0% el tipus d’interès d’operacions principals de finançament, en el 0,25 per cent el de facilitat de crèdit i en el -0,5% el de facilitat de dipòsit. El BCE ha revisat a la baixa les expectatives de creixement per a l’eurozona, mentre que ha elevat les d’inflació com a conseqüència de l’impacte de la guerra, que en el pitjor escenari contemplat per la institució, portaria la taxa d’inflació de la zona euro fins al 7,1% el 2022, davant el 5,1% de l’escenari base.

Pimec vol mesures perquè arribi subministrament a agroalimentàries

Pimec va reclamar ahir a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que sol·liciti a l’Estat i a la UE mesures urgents per pal·liar la delicada situació que travessen les pimes catalanes del sector agroalimentari a causa dels problemes de proveïment de matèries primeres bàsiques, com cereals, pinsos, olis i fertilitzants, entre d’altres. Per exemple, el preu internacional dels fertilitzants ja havia crescut el 2021 un 251,7 per cent, i ara ho estan fent encara més. La patronal, no obstant, va recordar que aquest no és l’únic motiu que les està perjudicant, sinó que també s’estan veient acorralades pels desorbitats preus de l’energia.

La llum dona un respir i baixa avui un 23%

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs baixarà avui un 23%, fins als 284,58 euros megawatt/hora, i s’allunya per tercer dia del màxim històric. Per la seua part, la cotització dels contractes de futurs del gas natural va caure ahir per sota dels 150 €/MWh.

Moncloa estudia les mesures a aplicar

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va afirmar ahir que el Govern “no descarta” cap mesura per rebaixar “al més ràpidament possible” la factura de les matèries primeres més afectades per l’escalada de preus.

Els ramaders exigeixen l’arribada ja de cereals

Els ramaders exigeixen que les Administracions facilitin ja l’arribada de cereal, principalment des del continent americà, que supleixi el nínxol del mercat ucraïnès.

El sector del transport denuncia que es veurà obligat a parar a curt termini si la situació no canvia.

El sector del transport denuncia que es veurà obligat a parar a curt termini si la situació no canvia.EFE

tracking