SEGRE

Rússia talla el subministrament de gas a Europa a través de Polònia

Logotip de Gazprom en una gasolinera de Moscou

Logotip de Gazprom en una gasolinera de Moscou.ALEXANDER ZEMLIANICHENKO JR / XINHUA NEWS / CONTAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La firma russa Gazprom ha anunciat aquest dijous que ja no utilitzarà més el gasoducte Yamal-Europa, que connecta en última instància amb Alemanya, després que l’empresa que controla a Polònia aquestes instal·lacions hagi estat inclosa a la llista negra de Moscou. El Govern de Rússia va anunciar dimecres noves sancions com a represàlia per les mesures adoptades des d’Occident arran de l’ofensiva militar a Ucraïna i va assenyalar a més d’una trentena d’empreses, entre elles diverses europees.

En aquesta llista figura EuRoPol GAZ, una aliança entre Gazprom i la polonesa PGNiG i que és responsable del gasoducte Yamal-Europa al seu pas per Polònia. Segons ha explicat Gazprom aquest dijous, això implica que ja no podrà utilitzar l’esmentada canonada, informa l’agència Interfax.

Rússia també ha reduït l’enviament de gas a una filial de Gazprom confiscada per Alemanya –Gazprom Germania Gmbh–, segons el ministre d’Economia alemany, Robert Habeck, que ha xifrat la retallada en 10 milions de metres cúbics per dia, el 3 per cent del total del subministrament.

Habeck ha negat que això suposi un gran canvi a efectes pràctics, però sí que considera que demostra que el subministrament energètic ha acabat per convertir-se en "una arma" al servei del president rus, Vladimir Putin, segons l’agència de notícies Bloomberg. De fet, les autoritats russes ja van anunciar a l’abril que deixarien d’enviar gas a Polònia i Bulgària com a represàlia per no pagar el gas en rubles.

El gas, ara per ara, no figura entre els objectius de les sancions de la UE, on sí que s’ha generat debat per la proposta de la Comissió Europea de vetar el petroli rus. Països de l’est d’Europa dependents d’aquest cru han demanat més temps per adaptar-se i fins i tot Hongria ha amenaçat de vetar aquesta iniciativa.

tracking