SEGRE

DEMOGRAFIA PER VIURE DIGNAMENT ALS POBLES

El món rural reclama els mateixos serveis i oportunitats que l'urbà a Catalunya

Clau per frenar el despoblament que està patint el camp, alerta UP en un acte a Pinós

Un moment de la trobada celebrada ahir a la localitat de Pinós.

Un moment de la trobada celebrada ahir a la localitat de Pinós.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos va reunir ahir a Pinós, localitat del Solsonès que és el centre geogràfic de Catalunya, agricultors i ramaders de totes les comarques catalanes, representants del món del municipalisme i organitzacions de la societat civil organitzada per reivindicar la igualtat d’accés als serveis públics en el món rural respecte al món urbà amb l’objectiu de contrarestar el despoblament que pateix el camp. El sindicat va presentar el manifest Per viure dignament als pobles en el qual reclama, entre altres aspectes clau per al camp, servei de salut per a tots els pobles i que també es garanteixi l’atenció domiciliària a les persones grans, que no es tanquin les escoles i que es promoguin les guarderies públiques. També demana facilitats per als emprenedors en el món rural per donar oportunitats de treball, afavorir l’accés a l’habitatge digne també amb lloguers assequibles, més oferta de transport públic i bona cobertura telefònica i de fibra òptica per poder tirar endavant negocis i també per poder teletreballar des de l’entorn rural.

Així mateix, requereix més dotacions de cossos de seguretat i ajuts específics en el teixit comercial dels pobles. Unió de Pagesos insta l’Administració a impulsar el sector agrari com a eix central en el foment de treball a les zones rurals. La concentració del món rural per viure dignament als pobles d’ahir forma part de la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu a causa de l’empitjorament de les condicions de treball al camp i l’estancament de les polítiques dirigides als pagesos.

El sindicat posa el focus en les carències que té Catalunya per poder garantir l’equilibri territorial, a més de reivindicar el valor social de l’activitat agrària i la necessitat de posar-la en el centre del model de país. Per la seua part, Pagesia Gran d’Unió de Pagesos clama per l’atenció a la salut i les cures que tenen les ciutats i per evitar l’exclusió digital en els tràmits administratius i bancaris.Així mateix, Joves d’Unió de Pagesos va centrar bona part de les seues reivindicacions en la petició de poder accedir a un habitatge digne i a la feina per poder arrelar els joves al territori i evitar la despoblació. L’acte Per viure dignament als pobles va comptar amb la participació de la Federació de Municipis, l’Associació de Municipis, la de Micropobles, el sindicat d’educació USTEC i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Les dones, els avis i els joves es reivindiquen

L’acte reivindicatiu d’Unió de Pagesos va posar l’accent de forma específica en les necessitats en igualtat de gènere, joves i atenció a les persones grans. En aquesta línia, Dones d’Unió de Pagesos alerta que es necessiten serveis als pobles, perquè les dones puguin impulsar els canvis necessaris en el món rural, per acabar amb les desigualtats de gènere i per lluitar amb efectivitat contra la violència masclista.

El 40% dels caps d’explotacions tenen 65 anys o ja els superen

Unió de Pagesos alerta de la disminució del nombre d’actius agraris en els últims anys a Catalunya (del 2009 al 2020 s’han perdut 5.867 explotacions) i del seu envelliment (el quaranta per cent dels caps d’explotació tenen 65 o més anys).

tracking