SEGRE

ESNOTICIA

“El territori no pot deixar escapar l'oportunitat dels Jocs Olímpics”

Aragonès proposa una “declaració del Pirineu” per impulsar-ne el progrés

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar ahir la 33 Trobada al Pirineu amb un balanç del primer any del seu govern i fent una defensa a ultrança dels Jocs Olímpics, una oportunitat que, va dir, “el territori no pot deixar escapar”. A més, va anunciar mesures per agilitzar projectes empresarials i evitar fugues a Aragó.

Pere Aragonès va mostrar ahir la seua confiança en el Comitè Olímpic Espanyol davant dels rumors que no recolzarà una candidatura única des de Catalunya. Va defensar que els Jocs permetran accelerar inversions en infraestructures per al territori que quedaran com a llegat i donaran a conèixer la marca Pirineu.

“Catalunya i el Pirineu estan preparats per acollir-lo i organitzar-lo en la seua totalitat”, va dir, i va afegir que “estem preparats per presentar un projecte imbatible”. Ho va afirmar poc després que mitja dotzena d’activistes anti-JJOO el rebessin amb cartells quan va arribar a la Trobada. De fet, el president es va mostrar segur que rebran un amplíssim suport de la ciutadania quan pugui conèixer el projecte definitiu.

Entre els projectes de l’Executiu, va plantejar “donar forma a una declaració del Pirineu” per identificar prioritats de les comarques pirinenques i impulsar el progrés econòmic. Es tracta, va dir, que tingui els mateixos serveis i oportunitats que la resta de Catalunya, per millorar la competitivitat i el benestar de la població d’aquest territori. Va citar des de les oportunitats del teletreball fins a analitzar quines infraestructures s’han de prioritzar.A preguntes dels empresaris sobre mesures per evitar la fuga d’empreses a Aragó al·ludint a burocràcia i traves, va fer un anunci que va situar a la tardor.

Preveu aprovar un reglament que té per objectiu facilitar l’activitat econòmica, reduint tràmits per a aquells projectes que siguin considerats estratègics. Tot plegat després d’afirmar davant dels centenars d’empresaris presents a la Trobada que els tràmits no són traves, sinó normes, i que aquestes són importants. Va defensar a més l’increment de fons per a Formació Professional i adequar-la a les demandes de les empreses, que tenen problemes per cobrir certs llocs de treball.Una altra de les qüestions plantejades per l’empresariat va ser la major fiscalitat a Catalunya respecte a altres territoris.

Aragonès va defensar els impostos com a via per al que va qualificar d’imprescindible redistribució i cohesió social. Amb tot, va recalcar que el problema de Catalunya no són els impostos, sinó el dèficit fiscal, que va xifrar en 16.000 milions d’euros anuals. En aquesta línia, va advertir l’Executiu de Pedro Sánchez que “el temps de les paraules ha passat”, amb referència a l’execució pressupostària de tot just un 35% a Catalunya.

“Ara és el moment de l’execució i els compliments i que l’Estat deixi de pensar en forma radial”, va assenyalar el president, que al seu torn va defensar que Catalunya pugui prendre les seues pròpies decisions amb instruments d’Estat. Va apressar a perfeccionar els mecanismes de seguiment de l’execució d’inversions i que es faci “sobre bases concretes”. Va demanar acords concrets per a les infraestructures i va lamentar que la presentació de propostes per a la mobilitat al Vallès Occidental que anava a fer ahir mateix la ministra de Transport, Raquel Sánchez, “no estan avalades per cap acord concret, per tant són paraules”.

La setmana que ve presenta la querella per haver estat espiatPere Aragonès va aprofitar ahir la visita a la Seu d’Urgell per anunciar que la setmana vinent presentarà una querella després d’haver estat espiat amb el polèmic programa Pegasus. Tot això després de deixar clar a la Moncloa que per restablir la confiança cal transparència, assumpció de responsabilitats i garanties que no hi ha ni hi haurà més espionatges. Va dir que sempre està disposat a asseure’s i dialogar, però va posar en dubte la voluntat de l’Estat.D’altra banda, va defensar la necessitat d’estabilitat del Govern en un moment com l’actual i es va mostrar còmode treballant amb tots els seus consellers d’ERC i Junts.

Més implicació de la Generalitat en la gestió forestalEl president de la Generalitat va aprofitar per conèixer de primera mà les tasques de gestió forestal d’Integra Pirineus, fundació d’inserció sociolaboral amb persones en situació de risc d’exclusió a l’Alt Urgell. Durant la visita a la finca Les Moreres, la directora, Urgell Escribà, va reclamar al Govern més implicació en la gestió i neteja dels boscos del Pirineu i que els requisits per complir els programes d’ajuts públics estiguin adaptats a les especificitats del territori, un punt sobre el qual Aragonès es va comprometre a treballar. Acompanyat per l’alcalde, Francesc Viaplana, va acabar el seu pas per la Seu amb una visita a les instal·lacions del Parc Olímpic del Segre.

Pere Aragones, al centre, amb els responsables de la Trobada al Pirineu, ahir a la Seu d’Urgell.

Pere Aragones, al centre, amb els responsables de la Trobada al Pirineu, ahir a la Seu d’Urgell.C. SANS

Pere Aragones, al centre, amb els responsables de la Trobada al Pirineu, ahir a la Seu d’Urgell.

Pere Aragones, al centre, amb els responsables de la Trobada al Pirineu, ahir a la Seu d’Urgell.C. SANS

tracking