SEGRE

ECONOMIA CONJUNTURA

L'IPC es dispara a nivells que no s'havien vist en 38 anys i arriben al 12,4% a Lleida

Llum i carburants, grans culpables, i la cistella de la compra s'encareix el 13,6%

Imatge d'un supermercat.

Imatge d'un supermercat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa mesos que les economies familiars noten l’encariment dels preus i el mes de juliol la tendència es va aguditzar. A Espanya, la inflació es confirma que ha arribat al 10,8%, segons les dades que va fer públiques ahir l’Institut Nacional d’Estadística.

Però l’INE deixa clar que l’evolució és encara més preocupant a les comarques de Lleida, on en els últims dotze mesos acumula un repunt del 12,4%. És el més elevat de tot Catalunya, al davant de l’11,7% de Girona, de l’11,1% de Tarragona i del 9,8% de Barcelona, que és una de les poques demarcacions de l’Estat que no arriben als dos dígits. A l’hora d’analitzar aquesta inflació desbocada, de nou s’ha de mirar cap als preus de l’energia, en especial el cas de la llum.

De fet, el subgrup d’“electricitat, gas i altres combustibles” s’ha encarit a Lleida un 25,3% des de començaments d’any, però en els últims dotze mesos se situa en un 59,4%. Tot això malgrat que els preus dels carburants porten set setmanes de baixades, com va publicar SEGRE ahir, i que en l’actualitat amb el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern espanyol a l’abril avui es pagui menys que quan va entrar en vigor.Els consumidors noten aquesta pujada a les factures d’electricitat i gas i la patronal de les empreses fructícoles alerten d’un impost que qualifiquen de “sorpresa” que està encarint els costos elèctrics en un 35% (vegeu més informació a la pàgina 17).Un altre dels grans maldecaps per a les famílies és omplir la cistella de la compra, que acumula un encariment del 10,7% durant els set primers mesos de l’any, però que arriba al 13,6% en els últims dotze mesos. Els aliments són avui un 14,2% més cars i les begudes no alcohòliques, un 6,5%.

Estadística analitza l’evolució dels diferents aliments al conjunt de l’Estat i apunta, per exemple, que l’últim any la llet s’ha encarit un 22,6% per als consumidors, els ous ho han fet un 22,5 per cent, l’oli s’ha disparat un 28,6% i les fruites costen avui un 15,1% més. En el cas de les carns, les pujades que apunta Estadística són d’un 14,5 per cent en el cas del boví, un 11,5 per cent en pollastre i del 8,5 per cent en el porcí. Malgrat aquests augments per a les famílies, els productors de Lleida adverteixen que els preus que cobren per la fruita o la carn no compensen en la gran majoria dels casos l’encariment dels costos de producció, i la caiguda de collites, com en préssecs i nectarines per les gelades

Estadística xifra en un 28,6% la pujada de l’oli l’últim any, i del 22,5% en els ous

La dreta arremet contra el Govern espanyol, que confia en un canvi de tendència dels preus al setembre

Els sindicats alerten de les conseqüències de la inflació a les economies familiars

CCOO de Catalunya avisa que l’encariment de la vida resulta “insuportable” per a les llars amb menys recursos i demana mantenir el poder adquisitiu dels salaris apujant sou. També reclama incrementar la cobertura de la renda garantida de ciutadania i bonificar més el transport públic. UGT insisteix en la necessitat d’apujar els salaris, que fins al juliol van augmentar un 2,6 per cent, però “continuen evolucionant molt per sota del nivell general de preus”, i incloure clàusules de revisió salarial als convenis col·lectius, davant d’un IPC que al juliol s’ha situat en el 10,8 per cent a Espanya i en el 12,4 per cent a Lleida, segons les dades que va fer públiques ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Per la seua banda, la patronal catalana Foment del Treball defensa que els espanyols “no han de pagar més impostos” per la pujada de la inflació. “L’Administració pública, que està recaptant ara més impostos gràcies a la inflació, també ha d’assumir la seua responsabilitat. El que va bé a Hisenda no necessàriament va bé al país com en aquest cas”, assevera.La dreta va arremetre ahir contra la política econòmica del Govern.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, defensa que el pla de mesures econòmiques presentat a l’abril per la seua formació “és avui més urgent que mai” i acusa l’Executiu d’“arribar tard una vegada més”. Per la seua banda, la ministra d’Educació, Pilar Alegría, defensa que la inflació a Espanya seria “molt més alta” sense les mesures activades pel Govern “des del primer moment” de la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna.

La inflació sense tenir en compte els aliments frescos és del 6,1%

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) ha augmentat al conjunt de l’Estat el mes de juliol sis dècimes, fins al 6,1%, el valor més alt des del gener del 1993.

El setè mes del 2022, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) ha situat la taxa interanual en el 10,7 per cent, set dècimes per sobre de les dades del juny. La variació mensual de l’IPCH mostra un descens del 0,6%, segons indiquen les dades de l’INE. En taxa mensual (juliol sobre juny), l’IPC va descendir un 0,3 per cent, després que el mes anterior (juny sobre maig) registrés una alça de l’1,9 per cent, el repunt més gran en un mes de juny des del 1977.

El límit als lloguers suposa un estalvi mitjà de 42 euros al mes

La renovació dels contractes de lloguer d’habitatges segueix limitada al 2 per cent, des de l’entrada en vigor del decret de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna al març, i ampliat fins a finals d’any. Desvincular l’actualització de rendes de la inflació representarà que un arrendament d’un pis tipus de dos habitacions a Lleida passarà a costar a l’agost al voltant de 510 euros al mes de mitjana, segons l’estudi que va fer públic ahir Idealista, enfront dels 552 euros mensuals que haurien suposat la pujada vinculada a l’IPC. A les grans ciutats és on més es notarà aquest augment, dins de la limitació de rendes al 2 per cent.

tracking