SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

“L'alimentació de granges, en situació crítica pels estibadors”

Alerta dels comerciants de cereal, que urgeixen la implicació de les Administracions al port de Tarragona || Calculen ja pèrdues de 12 milions d'euros

Imatge d’arxiu d’una grua en els treballs de la descàrrega de gra al port.

Imatge d’arxiu d’una grua en els treballs de la descàrrega de gra al port.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La vaga de l’estiba [al port de Tarragona] contra un decret de la Unió Europea assoleix límits crítics en l’alimentació dels animals de granja a Catalunya i Aragó.” Així ho va afirmar ahir l’Associació Espanyola de Comerç Exterior de Cereals i Productes Anàlegs (AECEC), que va recordar que el conflicte ja dura més de quatre mesos i “trobem a faltar més interès per part de les Administracions”. Reclama que es decreti “la situació d’emergència al sector i que s’activin els mecanismes necessaris per recuperar de manera immediata la normalitat”. Aquest conflicte es va iniciar arran de la liberalització de l’estiba portuària, per mandat de la UE, “i ja hem arribat a un límit crític en el proveïment de matèries primeres per a la fabricació de pinsos a les zones de Catalunya i Aragó”, segons va alertar l’organització.

Va assegurar que la vaga dels estibadors s’ha materialitzat en una rebaixa del ritme de descàrrega que ha disminuït dramàticament fins a arribar a menys del 10 per cent del ritme normal, fet que ha provocat pèrdues acumulades de més de 12 milions d’euros al sistema: Port de Tarragona, importadors, empreses d’estiba, transportistes, fàbriques de pinso, productors de carn i consumidors.Davant d’aquesta situació, els associats a AECEC i tots els operadors del sistema estan extremament preocupats per la possibilitat de ruptura d’estocs en farina de soja i panís, a causa dels elevats costos i fins i tot pel benestar animal, que podria veure’s compromès. Segons va assenyalar l’AECEC, “no té sentit que un col·lectiu que no arriba als 130 estibadors tingui com a ostatge el sistema per oposar-se al mandat de la Unió Europea de liberalització de l’estiba”.Calcula que més de 600.000 tones de mercaderia que s’havien de descarregar al port de Tarragona s’han desviat a altres ports amb l’increment de costos i dificultats logístiques que representa subministrar mercaderia des d’altres ports a Catalunya i Aragó. Alerta que hi ha un perill clar de desproveïment a Catalunya i Aragó.

“El moment és dramàtic pel període estacional de més consum de pinso i necessitat de producte des del port de Tarragona”, va afirmar. Les existències de matèries primeres, en especial les de farina de soja, estan en mínims. La producció d’aquest producte a Catalunya es troba en mínims a causa dels alts costos de l’energia i a aturades per raons tècniques i econòmiques de les màquines de molta.

tracking