SEGRE

ALIMENTACIÓ I COSMÈTICA COMERÇ LOCAL

Oli d'argània made in Aitona

Fouzia Fathi, amb l'ajuda de les seues dos filles, produirà i vendrà aquest producte totalment pur, natural i artesanal al seu locutori || Esperen els permisos sanitaris per iniciar la comercialització

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.MARC CARBONELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A causa de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, Fouzia Fathi i les seues filles, la Yasmina i la Miriam, van pensar a ampliar la línia de negoci del seu locutori, a Aitona. Per poder oferir un producte amb un alt valor afegit, van decidir elaborar oli d’argània totalment pur, natural i artesanal per vendre’l al seu establiment. Malgrat ser molt popular al Marroc, consideren que aquí poca gent el coneix i, sobretot, gairebé no hi ha artesans a Ponent que l’elaborin.

L’oli d’argània, també coneguda com a or líquid, és un producte cosmètic i comestible que s’obté pressionant les llavors madures de la baia de l’arbre d’argània. Es tracta d’una espècie endèmica que només creix a la regió d’Arganeraie, al sud-oest del Marroc. Per tant, les seues llavors tenen un alt valor econòmic i l’oli és relativament car.Els fruits es pleguen quan són madurs i ja han caigut a terra.

Després, s’eixuguen al sol i es pelen per treure les parts externes carnoses. La nou restant s’ha de trencar amb una tècnica molt precisa, perquè la llavor interior, rica en oli, quedi intacta. El següent pas és la molta, que tradicionalment es feia a mà, però es va començar a industrialitzar en la dècada dels 90

L’argània és una espècie endèmica que només creix a la regió d’Arganeraie, al sud-oest del Marroc

La quantitat de fruit necessària per produir un litre d’oli d’argània costa entre 40 i 70 euros

La família Fathi comprarà les baies a una cooperativa local marroquina i elaborarà els seus productes al mateix locutori, perquè els clients puguin veure tot el procés.

Han reservat un espai on exposaran els productes i situaran les dos màquines de premsatge que necessiten per produir-los. A més de l’oli pur, en faran de derivats amb gessamí i coco. També el faran comestible, en la seua versió pura i barrejat amb ametlles i mel.

Per poder començar a vendre l’oli d’argània, la Fouzia està esperant a tenir els últims permisos sanitaris que necessita. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, li ha manifestat el seu suport.

Inversió de més de 10.000 € que preveuen amortitzar en dos anys

L’oli d’argània pot costar fins a 300 euros per litre, la qual cosa el converteix en l’oli comestible més car del món.

Per aconseguir-ne un litre, es necessiten entre 40 i 50 quilos de fruit. A la Fouzia, un quilo de baies d’argània li costa entre un euro i un euro i mig. Així doncs, produir un litre d’aquest or líquid li suposa un cost d’entre 40 i 70 euros, comptant només la matèria primera.

S’han d’afegir els costos dels flascons –uns 1,50 euros cada un–, així com els de les etiquetes que ja tenen demanades, sense oblidar les despeses energètiques de les màquines elèctriques, a més del cost de la seua adquisició, i els derivats del transport. La Fouzia ha fixat en 100 euros el preu de venda per litre dels seus olis cosmètics. El flascó de 15 ml costarà set euros; el de 30 ml, 14 euros; i el de 50 ml, 20 euros.

Amb un cost unitari d’entre tres i quatre euros, Fouzia i les seues filles esperen poder recuperar la inversió inicial, de més de 10.000 euros, en un o dos anys. Confien que els productes agradaran als ciutadans d’Aitona, que compta amb un gran sector marroquí que ja els coneix. Tot i així, esperen poder eixamplar el mercat i atreure clients, del poble i de la zona de Ponent, que no coneixien els beneficiosos efectes nutritius i cosmètics de l’oli d’argània i els seus derivats.

Un producte amb múltiples usos nutritius i com a cosmètic natural

L’oli d’argània està constituït en el 80 per cent per àcids grassos essencials, que enforteixen la mucosa intestinal. És un potent antioxidant, i hi ha estudis que demostren que la seua ingesta diària pot prevenir diversos tipus de càncer i que té efectes positius en malalties cardiovasculars i problemes d’obesitat. A més a més, ajuda a reduir l’absorció de colesterol a l’intestí.També s’utilitza per tractar malalties de la pell i per cuidar la seua bellesa.

És també condicionador, així que fa que els cabells siguin suaus i brillants. També és hidratant i té propietats antiinflamatòries. A més, calma l’acne i el seu efecte cicatritzant és útil en les cremades.

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.MARC CARBONELL

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.

Fouzia Fathi amb les fruites d’argània en els diferents processos. Al fons, mostres dels productes.MARC CARBONELL

tracking