SEGRE

MACROECONOMIA EVOLUCIÓ

La cistella de la compra es dispara el doble que la inflació a Lleida i ja assoleix el 16,6%

L'IPC es modera al 8,5% gràcies a l'energia, però els aliments registren un increment rècord

Omplir la cistella de la compra cada vegada resulta més costós per a les famílies.

Omplir la cistella de la compra cada vegada resulta més costós per a les famílies.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inflació ha moderat el seu creixement el mes d’octubre gràcies al comportament de l’energia, però els aliments s’han disparat amb un increment rècord. La cistella de la compra s’ha encarit a la demarcació de Lleida un 16,6% en els últims dotze mesos, gairebé el doble que l’Índex de Preus de Consum (IPC), que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha situat en el 8,5%. D’aquesta manera, es manté entre les províncies més inflacionistes al darrere d’Àvila (9,1%), Ciudad Real (8,6%), Guadalajara (8,8%), Lleó (9,5%), Tarragona (8,8%) i Terol (9,2%).

Les despeses en habitatge, que inclouen els subministraments de gas, aigua i electricitat, entre d’altres, han baixat un 5,9% a l’octubre a Lleida, encara que durant els últims dotze mesos es col·locen entre les més inflacionistes, amb un 8,4%, al costat del transport (8,7%) i els mobles i articles de la llar (8,3%). Només les comunicacions han baixat de preu en els últims dotze mesos (-1,8%) i la roba i el calçat (2%), i el lleure i la cultura són els grups amb un creixement de preus més moderat per a les butxaques dels lleidatans.La taxa anual de l’IPC s’ha moderat tant a Catalunya (6,8%) com a l’Estat (7,3%) gràcies al descens de l’electricitat, que avui dimecres cau gairebé un 8 per cent, fins als 103,25 euros/MWh. La dada d’inflació espanyola coincideix amb l’avançada i suposa 1,6 punts menys que el 8,9% del setembre i la xifra més baixa des del gener, quan l’IPC es va situar en el 6,1%.

La taxa d’IPC encadena així tres descensos consecutius després del pic del 10,8% a què es va arribar al juliol.Al detall per grups, la moderació de l’evolució dels preus reflecteix el que ha passat en habitatge i la taxa del qual ha caigut més d’11 punts i mig, fins al 2,6%. Després d’aquesta xifra hi ha la baixada de l’electricitat del 15,4% i, en menys mesura, del gas, davant la pujada de l’octubre del 2021.Al conjunt de l’Estat, aliments i begudes no alcohòliques han pujat un 15,4 per cent, un punt superior al mes passat, i la xifra més alta des del començament de la sèrie, el gener del 1994. Al detall, les pujades més importants en taxa interanual s’han donat en altres olis comestibles, un 58,9%; seguits del sucre, un 42,8%; i les farines, amb un 37,8%.

També pugen en l’entorn del 30% la mantega, salses i condiments i productes de paper. En l’evolució mensual, l’INE destaca les pujades registrades per les fruites (8,5%), els llegums i hortalisses (5,1%), la llet, formatge i ous (2,1%) i la carn (0,9%).

Moncloa insisteix en un pacte de rendes i les patronals urgeixen mesures

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va defensar ahir al ple de control del Senat que “seria important” arribar a un pacte de rendes amb els agents socials abans de finals any.

“Espero que tinguem ocasió de treballar mà amb mà, braç a braç, amb els agents socials. Seria bo per al conjunt del país. Per part del Govern no quedarà”, va assenyalar després de conèixer-se l’evolució de la inflació a l’octubre.UGT va reclamar al Govern que freni els oligopolis empresarials que “especulen” amb els preus, i per la seua part CCOO veu “preocupant” l’alça dels aliments i acusa les empreses d’apujar preus per guanyar més. Des de les patronals, Pimec valora la moderació de l’IPC, encara que avisa de la necessitat d’atenuar els efectes de segona ronda. La CEOE preveu que la inflació segueixi en nivells elevats a curt termini, tot i que amb tendència a moderar-se.

tracking