SEGRE

Sánchez anuncia una pujada del salari mínim fins els 1.080 euros

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix davant del Ple del Senat aquest dimarts.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix davant del Ple del Senat aquest dimarts.Carlos Luján / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que el salari mínim interprofessional (SMI) pujarà un 8% el 2023, fins els 1.080 euros bruts al mes en 14 pagues. Així ho ha assegurat durant la seua intervenció al Senat, després que la vicepresidenta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’hagi reunit amb els secretaris generals d’UGT, Pepe Álvarez, i CCOO, Unai Sordo, per segellar un acord.

Sánchez ha destacat en la seua intervenció que, des que van arribar a l’Executiu, el salari mínim ha pujat a Espanya un 36%, passant de 735 euros bruts al mes a 1.000 euros; el que el converteix en el segon país de l’OCDE que més l’ha revaloritzat. "Sempre amb l’oposició obtusa dels neoliberals", ha criticat.

El president del Govern espanyol ha posat l’accent en la pèrdua de poder adquisitiu que han patit els salaris a Espanya en l’última dècada, que ha atribuït a la falta de responsabilitat política i també del sector és privat. "Les grans empreses augmenten beneficis, paguen bonificacions milionàries a executius i no pugen ni un cèntim els salaris (...) per què els guanys pararan en mans d’uns quants?", ha reflexionat.

Els sindicats reclamaven una revalorització de fins 1.100 euros, mentre que Díaz advocava per la banda alta de l’informe del comitè d’experts que va plantejar una alça per al 2023 d’entre el 4,6 % i el 8,2 %. Els equips tècnics dels sindicats i el Ministeri de Treball s’han reunit aquest matí per abordar la pujada, una trobada al qual no ha acudit la patronal CEOE. Després d’aquesta primera trobada, Díaz s’ha reunit amb Álvarez i Sordo al Ministeri de Treball, just abans de l’inici de la intervenció de Sánchez.

La CEOE ha explicat que ja va traslladar al Ministeri el mes de desembre el seu plantejament respecte al SMI sense que hagi rebut una resposta. La patronal ha mantingut que el salari mínim hauria de pujar el 4 %, fins 1.040 euros bruts al mes en 14 pagues, supeditat a establir un règim de deduccions aplicables al sector agrari i a modificar la normativa de revisió de preus als contractes amb el sector públic per poder repercutir l’increment del SMI als contractes en execució.

tracking