SEGRE

Els pressupostos del Govern preveuen una inversió de 188 milions a la demarcació de Lleida

Prop de 140 milions a la vegueria de Ponent, 42,3 a l'Alt Pirineu i Aran i quasi 6 milions per al Solsonès

El canal principal del Segarra-Garrigues, al seu pas pels Plans de Sió.

El canal principal del Segarra-Garrigues, al seu pas pels Plans de Sió.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir a les comarques de Ponent 139,9 milions d'euros aquest any, un 33,6% més que l'any passat, situant la despesa per habitant en 382,90 euros, un 39,2% per sobre de la mitjana catalana. La vegueria de Ponent rebrà el 7,8% de la inversió territorialitzada a Catalunya. El canal Segarra-Garrigues, la línia Lleida-La Pobla de Segur, la conservació de carreteres, actuacions als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida, l'aeroport de Lleida-Alguaire i la nova escola d'Albesa són els projectes que reben les partides més elevades dels comptes. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha destacat la "gran empenta" del pressupost per la transformació feminista amb 2,9 milions d'euros per a polítiques d'igualtat i feminismes.

Els 139,9 milions previstos inclouen l'execució directa que es pot territorialitzar, integrada per les anomenades inversions reals, recollides al capítol 6 del pressupost, i l'execució indirecta, que són les transferències de capital a altres agents, recollides en el capítol 7 del pressupost. L'execució directa i la indirecta sumen 122,8 milions. La resta de diners fins a completar els 139,9 milions prové dels romanents d'INFRACAT (principalment fons NGEU no executats el 2022) que s'incorporaran al pressupost al llarg del 2023. A més, aquesta inversió territorialitzada comportarà unes obligacions pluriennals compromeses a la vegueria pel període 2024 a 2026 de 145,6 milions.

Per comarques, el Segrià s'emporta la major partida amb 70,5 milions d'euros, amb un creixement del 41,6%, seguida de les Garrigues, amb 19,4 milions i un creixement del 62,6%, la Noguera amb 18,6 milions i una pujada del 5,1%, l'Urgell amb 13,6, i un augment del 31,4%, la Segarra amb 8,8 i un creixement del 8%, i el Pla d'Urgell, amb 8,5 milions i un augment del 32,1%.

Les inversions més destacades

A les Garrigues la inversió més important es destina al canal Segarra-Garrigues, per valor de 16,4 milions. A la Noguera la partida més grossa va per la línia de ferrocarril Lleida – La Pobla de Segur, amb 4 milions d'euros, però també destaquen els 3,5 milions per a la nova construcció de l'escola l'Alber d'Albesa. Al Pla d'Urgell la inversió més grossa per aquest 2023 és en material ferroviari; un total d'1,8 milions però també cal remarcar els 1,4 per a la conservació de carreteres i els 1,3 per al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell. Hi ha 1,2 milions per a la nova escola del Poal i també cal destacar la partida inicial de 186.829 euros de la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra; una obra en la qual fins al 2025 s'hi invertiran 8,9 milions.

A la Segarra, la partida més important es destina al manteniment de carreteres amb 4 milions i uns altres 1,8 milions per a material ferroviari. El canal Segarra-Garrigues al seu pas per aquesta comarca també rep una inversió d'1,3 milions.

Al Segrià, la comarca on el pressupost preveu més inversions, destaquen els 5,5 milions d'euros per a l'aeroport de Lleida-Alguaire i els 7,5 milions en inversions al bloc quirúrgic de l'Hospital Arnau de Vilanova. Es tracta d'una obra que fins al 2026 preveu una inversió de 21 milions. L'altre hospital públic de referència de la ciutat, el Santa Maria, també tindrà una inversió de 4,6 milions. Cal assenyalar que els comptes també destinen 2,1 milions per a la nova estació d'autobusos de Lleida, 1,1 milions per a la nova escola de Pinyana i 145.134 euros per al nou CAP d'Almenar.

A l'Urgell, la inversió per al Segarra-Garrigues també encapçala el rànquing d'inversions amb 5,9 milions d'euros però també cal tenir en compte els 1,9 milions en carreteres i els 1,3 per al polígon Boscarró Nord – Sud. Així mateix, també hi ha una partida d'1,1 milions per obres a l'Institut Lo Pla d'Urgell de Bellpuig.

D'altra banda, al conjunt de les comarques de Ponent, els pressupostos també preveuen 17 milions al contracte programa de drets socials amb els ens locals; 10,1 milions del Fons de Cooperació Local per millorar el funcionament dels governs locals; 5,3milions en bestretes per al PUOSC; 2,9 milions per polítiques d'igualtat i feminismes amb governs locals; 5 milions per al desplegament de la fibra òptica; i 1,7 milions per al nou pavelló de Fira de Lleida.

Prop de sis milions per al Solsonès

Pel que fa al Solsonès, la inversió serà de 5,83 milinos d'euros i es repartiran entre els 1,4 milions per a conservació de carreteres; la redacció del projecte constructiu per a la rehabilitació de la xarxa de drenatge i millores de l'auscultació a la Llosa del Cavall (1,1 milions) i el condicionament del vial de la B-300 a Pinós per 600.000 euros. Aquesta mateixa quantitat també es destinarà per a la rehabilitació i millora dels accessos a la presa de Sant Ponç a Clariana de Cardener. Completa el capítol d'inversions a la comarca els 200.000 euros de desplegament de la xarxa tronca de fibra òptica entre Solsona i la Seu d'Urgell.

Una inversió de 42,3 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

Els pressupostos de la Generalitat del 2023 preveuen invertir 42,3 milions a l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran. La comarca que més recursos rebrà serà la de l'Alt Urgell, amb 14,1 milions i la que menys, l'Alta Ribagorça, amb 4,2 milions. Per sectors, la partida més elevada correspon a l'àmbit de les carreteres, amb 15,2 milions, dels quals 10,7 són per actuacions de conservació. Pel que fa al turisme, amb 10,4 milions d'euros, hi ha inversions a les estacions d'esquí d'Espot, Port Ainé, Boí Taüll i La Molina, gestionades per FGC. Mentre, es destinen 4,9 milions, amb un creixement de 3,7 milions respecte als comptes de 2022, a actuacions de protecció del medi natural. També hi ha una partida per fer efectiu el desplegament dels serveis territorials.

La comarca de la Cerdanya rebrà una inversió de 8,6 milions, la del Pallars Sobirà 7,7 milions i el Jussà 6,3 milions. Mentre, 1,4 milions es destinaran a la Val d'Aran, que compta amb un finançament específic i directe en base al que estableix la Llei d'Aran. En l'apartat d'infraestructures ferroviàries i aèries s'inclouen 4 milions en partides per actuacions a la línia Lleida – La Pobla de Segur així com a l'Aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell.

Finalment, la inversió en salut es manté en 1,6 milions, per reformes i equipaments a l'Hospital Comarcal del Pallars i l'Hospital de Cerdanya, així com una partida per la licitació del projecte constructiu del nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell. Mentre, dins de les actuacions de protecció del medi natural hi destaquen l'adequació de Casa Bringué de Ginestarre (Pallars Sobirà) com alberg de joventut, la rehabilitació de la casa forestal de Boí o la reforma del Refugi d'Estany Llong, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

També hi ha una partida per iniciar la primera fase de modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp, entre d'altres. En el cas de les inversions plurianuals 2023-2026, que se situen en 22,8 milions d'euros, destaquen les destinades a conservació de carreteres, al polígon industrial Vilansats d'Organyà (Alt Urgell), obres de reforma i reposició d'equipaments a l'Hospital del Pallars, i el reforç de ferm i millora de cunetes de la pista forestal d'accés a l'Estany de Sant Maurici.

tracking