SEGRE

EMPRESES INVESTIGACIÓ

Romero Polo assaja a Balaguer asfalt amb subproductes paperers

Una aposta per l'economia circular que compta amb el suport d'Acció i l'Agència de Residus || La base del producte, a més, reaprofita àrids siderúrgics

Els operaris aplicant ahir la barreja asfàltica amb l’additiu.

Els operaris aplicant ahir la barreja asfàltica amb l’additiu.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La constructora lleidatana Romero Polo està testant un asfalt que compta en la seua composició amb un additiu procedent de dos subproductes de papereres. Un projecte que representa, d’una banda, l’avaluació d’aquest material i, de l’altra, demostra que l’empresa aposta per l’economia circular. Així ho va indicar ahir el responsable de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) de la companyia, Jaume Gasia, a l’explicar el projecte, que compta amb el suport d’Acció i l’Agència de Residus de Catalunya.

En concret, ahir es va fer una prova d’uns cent metres a la carretera C-12, a la rotonda de la variant de Balaguer en direcció a Àger. Els residus paperers els ha facilitat Alier, ubicada a Rosselló, per a aquest projecte que tira endavant Romero Polo i que té un pressupost de 250.000 euros.Ha comptat amb tres fases. La primera ha estat l’avaluació del producte, que arribava de la indústria paperera en unes condicions que no eren les adequades per a la composició de l’asfalt.

La segona ha consistit en tests de laboratori amb diferents tipologies de prova. I ara s’ha posat en marxa la tercera amb la comprovació del compost en condicions reals.Gasia va explicar que la barreja asfàltica es compon d’àrids, betum i additius. En el cas de la que es va utilitzar ahir, s’ha apostat per una barreja que compta amb el 95% de la massa procedent d’àrids siderúrgics, la qual cosa suposa també un reaprofitament.

Una vegada comprovada la utilitat de l’additiu procedent de subproductes de papereres, seria el moment que aquestes indústries poguessin tirar endavant un estudi econòmic de rendibilitat.Aquest no és l’únic treball que ha dut a terme Romero Polo en el marc de l’economia circular i la utilització de subproductes. Ja n’ha protagonitzat un altre amb l’aprofitament de dejeccions ramaderes d’origen porcí com a material per a la construcció de carreteres. Es tracta de reduir l’impacte mediambiental de les barreges asfàltiques com a conseqüència de la disminució de consum de aglutinant asfàltic d’origen petrolífer i la substitució, total o parcial, per d’altres d’ecològics obtinguts a partir de les dejeccions de porcí.La constructora lleidatana Romero Polo arriba a una facturació anual de 128 milions d’euros.

Compta amb un total de vint-i-dos empreses participades i la seua plantilla reuneix fins a 635 professionals, va indicar el grup.

tracking