SEGRE

LLUM

El preu de la llum cau aquest diumenge fins els 15,7 euros/MWh, el seu nivell més baix des del 17 de gener

Un 53,69% respecte a aquest dissabte

Una bombeta.

Una bombeta.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjana de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l’engròs baixarà aquest diumenge un 53,69% respecte a aquest dissabte, per situar-se en una mitja de 15,74 euros per megawatt hora (MWh), la dada més baixa registrada des del passat 17 de gener, quan es va situar en 5,1 euros per megawatt hora (MWh).

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat a l’engròs --el denominat 'pool' -- se situarà així per a aquest diumenge en aquests 15,74 euros/MWh, registrant entre les 15.00 i 18.00 hores els preus més baixos del dia, amb 0 euros/MWh, mentre que el preu màxim es registrarà entre les deu i onze de nit, amb 50 euros/MWh.

A aquest preu del 'pool' se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest diumenge se situarà novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del passat 27 de febrer.

El Consell de Ministres va aprovar dimarts passat l’extensió de l’excepció ibèrica fins el proper 31 de desembre, després de l’acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.

En conseqüència, es prolonga set mesos, fins el 31 de desembre, i no s’exclou que pugui prolongar-se més temps si l’esmentat marc també es prolonga.

En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustaments per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

En l’acord original, l’esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. En aquests moments el preu de referència està en 55 euros/MWh i la prolongació del sistema implica una modificació del camí establert, de manera que s’incrementarà un 1,1 euros/MWh des d’abril, per acabar en 65 euros/MW.

Actualment el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats a l’engròs des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seua aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.

tracking