SEGRE

Facua denuncia inacció davant de les pujades de preus dels 'súpers'

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) .

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) .Facua

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facua-Consumidors en Acció ha elevat davant del Defensor del Poble una queixa contra la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en constatar que aquest organisme encara no ha donat resposta a cap de les denúncies contra les grans superfícies per no aplicar la baixada de l’IVA de determinats aliments bàsics, segons informa en un comunicat. En concret, l’organització de consumidors ha recordat que ha interposat fins a set denúncies davant de Competència entre el gener i febrer contra les cadenes de supermercats Alcampo, Carrefour, Eroski, Hipercor, Día, Aldi i Lidl.

En tots els casos, Facua ha detectat en elles irregularitats en els preus dels productes en els que no s’ha repercutit la baixada de l’IVA, aprovada pel govern espanyol per contenir la inflació dels preus dels aliments. L’organització de consumidors ha realitzat actualitzacions mensuals de les esmentades denúncies quan localitzava noves irregularitats per part de les diferents cadenes. D’aquesta forma, recorda que s’ha dirigit a Competència fins en sis ocasions per demanar-li que investigui l’encariment de fins el 44% dels preus dels aliments afectats per la baixada de l’IVA.

Facua ha lamentat que l’òrgan que presideix Cani Fernández "no ha donat resposta a cap de les denúncies" que ha presentat a començaments d’any. "Això suposa un autèntic abandó de funcions per part d’un organisme la tasca principal del qual és la de vigilar, detectar i sancionar conductes contràries al mercat i perjudicials per als consumidors", ha assenyalat.

L’organització, a més, ha precisat que la Llei del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques estableix que l’Administració "està obligada a dictar resolució expressa i a notificar-la en tots els procediments" i que, si no existeix un pla màxim regulat per alguna norma, "aquest serà de tres mesos". D’aquesta forma i segons Facua, en negar-se a donar cap resposta a les denúncies que presentades el gener i el febrer, Competència estaria incomplint els terminis fixats per la legislació. Per tot això, l’associació de consumidors ha sol·licitat al Defensor del Poble que insti a la CNMC a tramitar i respondre les denúncies de Facua contra les set grans superfícies per incomplir la normativa que obliga a repercutir íntegrament la baixada de l’IVA de determinats aliments bàsics.

tracking