SEGRE

SUCCESSOS

El futbol mundial, de dol per la tragèdia del Chapecoense

Dos morts, Cléber Santana i Machado, van jugar a Espanya

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món del futbol està de dol per la mort ahir en un accident aeri de la majoria dels jugadors del Chapecoense, un modest equip brasiler que viatjava a Colòmbia per jugar el primer partit de la final somiada de la Copa Sud-Americana i l’expedició del qual a la ciutat de Medellín va resultar en 71 morts i 6 ferits. El jugador brasiler del Força Lleida Demétrio va dir que “és una notícia molt trista per a l’esport del meu país i de tot el món”.

Les plantilles de Barça, Reial Madrid i Sevilla van guardar un minut de silenci abans dels seus entrenaments. D’altres com l’Atlètic i el Mallorca, on va jugar un dels morts i capità de l’equip brasiler Cléber Santana, també van mostrar les seues condolences, així com excompanys i tècnics. Un altre futbolista del Chapecoense que havia passat per Espanya era Filipe Machado, que va jugar al Pontevedra.

Un tercer amb passat al Vila-real, l’argentí Alejandro Martinuccio, es va salvar perquè estava lesionat i no va viatjar. També es va salvar el porter suplent Marcelo Boeck perquè va demanar permís per celebrar el seu aniversari i quedar-se a casa.

La reacció més emotiva va ser la del que havia de ser el seu rival, l’Atlético Nacional de Medellín, que va demanar que el títol sigui lliurat directament al Chapecoense.

Molts clubs brasilers es van oferir per cedir jugadors a l’ara delmat modest conjunt fundat el maig del 1973 a Chapecó, a l’estat de Santa Catarina. El 2009 militava a la Sèrie D, quarta divisió, i en cinc anys s’ha plantat a la cúspide. La Federació Espanyola va demanar ahir als clubs que guardin un minut de silenci en els partits de la Copa i en els de Lliga. Wembley va il·luminar de verd l’arc de l’estadi en honor al Chapecoense.

VÍDEO Filipe José Machado, juntament amb varis companys de l'equip brasiler, poc abans de volar a Colòmbia

CRONOLOGIA DELS PRINCIPALS ACCIDENTS D'AVIÓ AMB EQUIPS DE FUTBOL

Accident del Torí

4-5-1949: Un avió en el qual tornava l’equip italià del Torí, després de jugar un amistós a Lisboa, s’estavella contra el campanar de la Basílica de Superga, a Torí, a causa de la boira. Hi van morir 31 persones. Entre els morts, periodistes, directius i gairebé tota la plantilla del Torí.

El United s’estavella a Munic

6-2-1958: Un avió en el qual viatjava el Manchester United s’estavella a Munic (Alemanya) i moren 23 persones. Bobby Charlton, entre els set supervivents.

Tragèdia als Andes

16-7-1960: Un total de 24 morts quan va estavellar-se als Andes, a uns 350 quilòmetres al sud de Santiago de Xile, un avió en el qual viatjava l’equip xilè Green Cross.

Bolívia, de dol

3-4-1961: Un avió en el qual anaven els components de l’equip bolivià de futbol The Strongest s’estavella a Viloco, 70 quilòmetres al sud-est de La Paz, a la serralada andina de Tres Cruces, i perden la vida 74 persones, entre elles 17 jugadors.

Xoc mortal entre avions

26-9-1969: Un avió rus col·lideix contra una altra aeronau entre Minsk i Taixkent i moren 178 persones, entre elles 17 membres de l’equip de futbol uzbec del Taixkent.

Drama a l’Alianza de Lima

8-12-1987: Un bimotor 7-727 cau al mar a la localitat peruana de Ventanilla, a prop de Lima, amb 53 persones a bord. Només el pilot va aconseguir salvar la vida. Entre les víctimes es trobaven 16 jugadors de l’equip de futbol Club Alianza Lima.

Aterratge fatal a Surinam

7-6-1989: Un avió s’estavella al moment d’aterrar a Paramaribo (Surinam). Moren 176 persones, entre elles 15 futbolistes holandesos originaris de l’antiga colònia neerlandesa

Mor la ‘millor’ Zàmbia

27-4-1993: Un aparell de la Força Aèria de Zàmbia que es dirigia al

Senegal es precipita al mar després de proveir-se de combustible a Libreville (Gabon). Moren els 30 ocupants entre els quals tots els membres de la selecció de Zàmbia, la millor de la història del país.

Messi va viatjar fa tres setmanes en l’avió sinistrat L’avió que es va estavellar és el mateix que va traslladar la selecció argentina en l’última jornada de les eliminatòries sud-americanes, en la qual l’equip dirigit per Edgardo Bauza va jugar al Brasil i a San Juan (Argentina) davant de Colòmbia. Leo Messi, Javier Mascherano i la resta de l’expedició argentina van volar fins al Brasil, on van perdre davant la verdeamarelha. Curiosament, Leo Messi va patir marejos i vòmits durant el vol. L’aeronau sinistrada era un mitjà de transport habitual entre els equips de futbol sud-americà. Un altre equip que ha notificat que també va utilitzar aquest aparell és el rival del Chapecoense a la final de la Copa Sud-Americana. El president de l’Atlético Nacional, Juan Carlos de la Cuesta, va confirmar que el seu equip havia utilitzat aquest avió en diverses ocasions. L’entrenador del Chapecoense, Caio Júnior, va arribar a dir quan es va classificar l’equip per a la final que “si morís avui, ho faria feliç.” Va ser com una premonició.

La plantilla del Chapecoense.

El futbol mundial, de dol per la tragèdia del Chapecoense

tracking