SEGRE

CICLISME TOUR DE FRANÇA

Victòria heroica d'un debutant

El gal Calmejane guanya en solitari malgrat les rampes || Froome segueix líder abans de la gran etapa d’avui

El francès Calmejane va aconseguir per fi que una escapada arribés a bon port en la present edició.

El francès Calmejane va aconseguir per fi que una escapada arribés a bon port en la present edició.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El francès Lilian Calmejane (Direct Energie) va aconseguir ahir una heroica victòria en solitari en la vuitena etapa del Tour, disputada entre Dole i Station des Rousses, de 187,5 quilòmetres, en la qual els favorits van firmar taules davant de l’etapa reina del Jura, amb Chris Froome al capdavant, si bé el britànic i el seu equip van haver de suar per continuar de groc. I és que hi va haver diversos quilòmetres en els quals el vigent campió va perdre provisionalment el mallot de líder, encara que l’empenta de l’Sky va evitar el daltabaix a les portes de l’etapa d’avui, la considerada per tots la més dura de la present edició.

En una jornada disputada a un ritme frenètic –42 quilòmetres per hora–, en un terreny escarpat que acumulava un desnivell de més de 3.000 metres, Calmejane va aconseguir consagrar-se en el Tour al ser el més fort del grup d’escapats que van marcar l’entrada a les muntanyes del Jura. Calmejane, de 24 anys, es va desenganxar d’un grup de vuit corredors a disset quilòmetres de meta, en ple ascens a la Combe de Laisia les Molunes (1a), el cim del qual estava situat a dotze de l’estació hivernal. L’Sky va donar el vistiplau al projecte i va estabilitzar la fuga entorn dels 2 minuts, a l’espera de l’últim port, una dificultat d’onze quilòmetres al 6,4 per cent on Calmejane va prendre la decisió de la seua vida. El gal va arrancar de lluny, va aguantar la pressió del veterà Robert Gesink i va coronar en solitari el port amb un grapat de segons sobre el seu màxim rival i 1.25 minuts d’avantatge sobre el gran grup. Des de la terrassa del port va iniciar una contrarellotge en solitari fins a la meta. Les rampes li van fer perdre el ritme, però es va recuperar per estrenar-se en el palmarès del Tour. Una cosa semblant al que va sentir fa un any a San Andrés de Teixido, quan va guanyar la quarta etapa de la Vuelta, en el seu primer any de professional i en l’estrena en una gran.

“Ha sigut un dia molt exigent i ho pagarem la pròxima etapa”, va vaticinar Alberto Contador

Gesink es va quedar amb la mel als llavis. Va creuar a 36 segons del francès d’Albi, amb el pilot principal trepitjant-li els talons, amb tots els favorits en el mateix temps. L’Sky, malgrat passar moments de conflicte, va manar en tot moment i va marcar el ritme de l’ascens. Els homes de Froome van posar el seu líder a recer i amb les mateixes diferències que abans de començar, és a dir, 12 segons sobre el seu company Geraint Thomas i 14 respecte a Fabio Aru. Taules a la part alta, però la factura d’una etapa boja de ritme endiablat més d’un la pot pagar avui en l’etapa reina del Jura, on esperen set ports, tres de categoria especial, i un descens suïcida des del cim del Mont du Chat fins a Chambéry. “Ha sigut un dia molt exigent, de molt desgast, hem anat molt ràpid i demà –per avui– ho pagarem”, va vaticinar Alberto Contador a meta.

tracking