ATLETISME CAMPIONAT DEL MÓN

Bowie, la més veloç

Va volar en els últims metres per proclamar-se campiona dels 100 llisos || L’americana destrona la jamaicana Thompson, com va fer Gatlin amb Bolt

Tori Bowie va superar la gran favorita Elaine Thompson i es va coronar campiona del món.EFE

Tori Bowie va volar en els últims metres per proclamar-se campiona mundial de 100 metres amb una marca de 10.85 que intensifica la revenja dels Estats Units sobre Jamaica, a la qual arrabassa els dos títols mundials de l’esprint. L’endemà de la ressonant victòria de Justin Gatlin i de Christian Coleman sobre Usain Bolt, l’escola nord-americana ha tornat a humiliar la de Jamaica, que en aquesta ocasió ni tan sols va poder pujar al podi.

La medalla de plata va ser per a la ivoriana Marie-Josee Talou amb 10.86 i la de bronze, per a l’holandesa Dafne Schippers (10.96), mentre que la jamaicana Elaine Thompson, doble campiona olímpica a Rio, va acabar cinquena amb 10.98.

La campiona en exercici, la jamaicana Shelly-Ann Fraser, està a punt de ser mare per primera vegada i va haver de contemplar la final per televisió. Thompson, de 25, partia com a favorita davant Schippers (subcampiona mundial a Pequín i campiona mundial de 200 el 2015) i Bowie (campiona USA, subcampiona olímpica i bronze mundial a Pequín).

Era la més ràpida de l’any i encara no havia perdut una sola carrera de 100 metres aquesta temporada. Però a l’hora de la veritat la jamaicana no va estar a la zona calenta. Es va deixar gran part de les seues opcions en una pèssima sortida (200 mil·lèsimes) i les seues cames no van tenir aquesta vegada la potència d’altres vegades.

L’ivoriana Talou es va penjar la plata i l’holandesa Schippers, subcampiona olímpica, el bronze

Quant a la resta de la jornada, la grega Ekaterini Stefanidi, campiona olímpica de perxa, va prolongar el seu regnat un any després amb el títol mundial al sortir airosa d’un nou duel amb la nord-americana Sandi Morris, com en els Jocs de Rio 2016, mentre que la belga Nafissatou Thiam, un any després de coronar-se campiona olímpica d’heptatló a Rio, va ratificar amb només 22 anys la seua condició d’atleta més completa.

Quant a la participació espanyola, el més destacat va ser la classificació per a la final d’avui dels 110 metres tanques d’Orlando Ortega, subcampió olímpic, després de guanyar-se una de les dos places de repesca, mentre que Yidiel Contreras va quedar eliminat.

El lleidatà Lamdassem abandona la marató El kenià Geoffrey Kipkorir Kirui es va emportar aquest diumenge la medalla d’or en la marató masculina dels Mundials d’atletisme de Londres, imposant-se a l’etíop Tamirat Tola, mentre que Javier Guerra, dissetè, va ser el millor espanyol i el lleidatà Ayad Lamdassem va haver de retirar-se. L’atleta d’origen marroquí establert a Lleida es va deixar veure en posicions davanteres al principi de la prova i a la mitja marató ocupava la vint-i-novena posició. No obstant, Lamdassem va haver d’abandonar poc abans del quilòmetre 35, igual que el seu company Iván Fernández. Kirui, que venia de guanyar la prestigiosa Marató de Boston a l’abril, va aconseguir la victòria final amb un atac a falta de vuit quilòmetres davant del qual Tola no va poder respondre, per finalitzar així amb una marca de 2 hores, 8 minuts i 27 segons.