SEGRE

MOTOCICLISME

Dovizioso, Lorenzo i les ordres d’equip deixen Màrquez sense el títol

El títol de motoGP es decidirà a València

Dovizioso, Lorenzo i les ordres d'equip deixen Màrquez sense el títol

Dovizioso, Lorenzo i les ordres d'equip deixen Màrquez sense el títolREPSOL/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’italià Andrea Dovizioso, l’espanyol Jorge Lorenzo i les ordres d’equip a Ducati, amb una frase que es farà famosa "suggested mapping 8" (suggerim mapa 8) van impedir que Marc Màrquez (Repsol Honda RC 213 V) es proclamés matemàticament campió del món en el Gran Premi de Malàisia que s’ha disputat en el circuit de Sepang.

L’enginyer en cap de Ducati, l’italià Gigi Dall’Igna, ho va reconèixer amb prou feines finalitzada la cursa en assegurar que havia fet "el que era just fer", una evidència més que notable de l’existència d’ordres d’equip.

Marc Màrquez es va haver de conformar amb una quarta plaça, que mentre Dovizioso va estar segon li donava el títol mundial per quarta vegada, però en vèncer la cursa el pilot italià va sumar dotze punts més que l’espanyol, que necessitava que la diferència fos, com a màxim de nou punts, per la qual cosa el campionat es dirimirà a València el segon cap de setmana de novembre.

La pluja de la que tant s’havia parlat i fins sofert durant el cap de setmana va començar a caure mitja hora abans que donés inici la cursa de MotoGP, que va ser declarada directament en moll per la qual cosa, en cas de necessitar canvi de pneumàtics, seria una cursa entre banderes si l’asfalt s’arribava a assecar.

A la sortida va sorprendre el francès Johann Zarco (Yamaha YZR M 1), però també Marc Màrquez (Repsol Honda RC 213 V) qui des de la tercera línia es va posar primer a final de recta, encara que es va haver d’obrir una mica i allà li van superar Zarco i el seu company d’equip, Dani Pedrosa, encara que aquest el va passar en la segona corba.

Amb Màrquez davant, encara que poc després superat per l’espanyol Jorge Lorenzo (Ducati Desmosedici GP17), l’italià Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP17) era quart al terme de la primera volta, mentre que el seu compatriota Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1) es trobava en una retardada onzena posició.

La cursa es va estirar ràpidament amb Zarco marcant el ritme per davant de Lorenzo, Màrquez, Dovizioso i Pedrosa, com a l’espanyol Alex Rins (Suzuki GSX RR), que havia fet una bona sortida i era sisè en la primera volta, lluitant la posició en un nombrós grup de pilots en qui hi havia també Rossi, Pol Espargaró (KTM RC 16) o Álvaro Bautista (Ducati Desmosedici GP16), entre altres.

En la quarta volta va arribar el primer avançament de Dovizioso a Màrquez, però poc després es va colar i el de Repsol Honda va recuperar la posició, si bé en el següent gir l’italià va aconseguir el seu objectiu i va començar a rodar tercer, encara que amb Màrquez enganxat a ell, sabedor que aquesta posició li donava matemàticament el títol.

Rins va tenir un contratemps en el sisè gir que li va fer perdre moltes posicions -últim- quan era sisè i com ell també se’n van anar a terra en altres punts el circuit el britànic Sam Lowes (Aprilia RS-GP), que va poder continuar igual que Rins, encara que ambdós van tornar a caure unes voltes més tard i es van haver de retirar, o el francès Loris Baz (Ducati Desmosedici GP15).

Lorenzo va anar assolint a poc a poc a Zarco, amb Dovizioso després d’ell i Marc Màrquez expectant a escassament vuit dècimes de segon del seu rival italià -qui per dos vegades va marcar la volta ràpida de cursa- pel títol mundial. En la novena volta Jorge Lorenzo va superar Johann Zarco i també poc després ho va fer Andrea Dovizioso, amb la qual cosa en aquells instants Marc Màrquez encara podia ser campió del món, des de la quarta plaça, sempre que l’italià no es posés líder.

Jorge Lorenzo va marcar la volta ràpida de cursa en l’onzè gir -un després la va fer Dovizioso-, el mateix en el qual Zarco va tenir un primer ensurt important amb el seu Yamaha i Alex Rins, que havia sortit des del seu taller novament després de la segona caiguda, veia bandera negra i havia d’abandonar immediatament la cursa.

Tant Lorenzo com Dovizioso es van embolicar en una seqüència de voltes ràpides que els va permetre allunyar-se de Zarco, al qual Màrquez no es va poder atansar, sobretot després de l’ensurt que li va clavar la moto en el dotzè gir. Dovizioso necessitava guanyar la cursa per retardar el títol de Màrquez i tenir alguna opció en la cursa de la Comunitat Valenciana i va ser llavors quan al tablier de la moto de Lorenzo va aparèixer el missatge "suggerim mapa vuit" en anglès".

Missatge clau o autèntic, el cert és que en l’última corba de la volta setze Lorenzo es va colar i Andrea Dovizioso es va posar primer. Màrquez ja no podia ser matemàticament campió del món. Allà es va acabar la cursa ja que Dovizioso es va imposar amb set dècimes de segon d’avantatge sobre Lorenzo.

El francès Zarco va ser tercer i Màrquez va acabar en la quarta posició. Dani Pedrosa (Repsol Honda RC 213 V) va ocupar la cinquena plaça, amb Maverick Viñales (Yamaha YZR M 1) novè, per davant de Pol Espargaró i Álvaro Bautista i Héctor Barberá (Ducati Desmosedici GP16) també en els punts, catorzè.

Esteve "Tito" Rabat (Honda RC 213 V) es va haver de conformar amb la divuitena posició.

tracking