El Betis assalta el Camp Nou

El Betis guanya vint anys després al coliseu blaugrana, que feia vint-i-sis mesos que no veia una derrota dels seus a la Lliga || Els andalusos van desarborar ofensivament els de Valverde i van aigualir el retorn de Leo Messi, que va anotar dos dels tres gols

Joaquín s’abraça a Carvalho després d’anotar el segon gol.

Joaquín s’abraça a Carvalho després d’anotar el segon gol.EFE

El Betis va assaltar ahir el Camp Nou, on el Barça feia vint-i-sis mesos que no coneixia la derrota (quaranta-dos partits), i va guanyar per 3-4 en un encontre sensacional dels de Quique Setién, que amb una atrevida aposta futbolística va doblegar el líder al seu propi estadi i va ajustar una mica més la Lliga. L’última derrota de lliga al Camp Nou dels blaugranes, que ahir recuperaven la seua estrella, Messi, després de tres setmanes fora per lesió, es remuntava al 10 de setembre del 2016, quan l’Alabès (1-2) es va emportar els tres punts a la tercera jornada. El plantejament del tècnic càntabre va donar fruits en una primera part en la qual els andalusos van amarrar un còmode avantatge (0-2). El Barça, sempre a remolc, va buscar la remuntada amb l’1-2, el 2-3 i fins i tot el 3-4, però el quadre verd-i-blanc va lligar la seua primera victòria en vint anys en lliga al Camp Nou, que va premiar el matx dels rivals ovacionant els canvis de Lo Celso i Joaquín, un dels golejadors.

Després de cinc partits d’absència, Messi tornava al camp com a titular, i Malcom trobava l’oportunitat a l’onze mentre el castigat Ousmane Dembélé observava el xoc des de la grada. En un duel pel control de la pilota al coliseu blaugrana, Quique Setién va plantejar una marca a l’home en tot el camp, amb Giovanni Lo Celso i Loren pressionant a dalt per impedir que el quadre de Valverde pogués sortir amb facilitat des de darrere. Tot i així, al primer minut Messi va avisar de la seua tornada en un xut creuat després d’una centrada de Malcom.

No van jugar bé i els va faltar una mica de fortuna, i fins Stegen va tenir un error infantil que va costar un gol

Malgrat tot, el conjunt bètic no es va sentir intimidat i va estar a punt d’obrir el marcador al minut 6, quan Lo Celso va assistir per a Joaquín, que sol davant de Ter Stegen va enviar la bimba fins als núvols. No va fallar, tanmateix, el lateral Junior Firpo poc després, en una acció de contraatac en la qual es va plantar al davant de Sergi Roberto, el va retallar a la perfecció i va batre amb un tret ras el porter culer (min.19), que no s’esperava el tir al pal curt.

La reacció blaugrana, que va obligar a una providencial mà de Pau López després d’una rematada acrobàtica de Lenglet (min.24), es va diluir aviat en un aclaparador control verd-i-blanc. Abans de la mitja hora, Ter Stegen va desbaratar miraculosament un tret a boca de canó de Tello, però el Betis ja havia olorat la sang. Així, només uns minuts més tard, el davanter sabadellenc va recollir una centrada passada i la va tornar a posar al punt de penal, on va aparèixer Joaquín per rematar a plaer i desencadenar el pànic al Camp Nou (min.33).

La primera meitat, tret dels primers minuts, va ser un festival de joc ofensiu dels de Quique Setién, que superaven amb sorprenent facilitat la pressió blaugrana per plantar-se una vegada i una altra a l’àrea local. El Barça ni tan sols va poder aferrar-se a la tornada de Messi per capgirar el partit. Només va disparar una vegada entre els tres pals, l’esmentada rematada de Lenglet que va obligar Pau López a lluir-se. La resta va ser un vull i no puc dels de Valverde. Algun eslàlom de Messi que va acabar en res, un acció individual de Malcom, ahir titular, que finalitzava amb un tret massa alt, i una altra rematada desviada de Luis Suárez va ser tot el cabal ofensiu local al primer acte del partit.

A la recerca de la remuntada, Valverde va donar entrada a Arturo Vidal per un Arthur superat en tot moment pel centre del camp bètic, que va ofegar totes les línies de passada del brasiler. El Barça va oferir millor cara després de la represa. L’energia del xilè es va contagiar a l’equip, que va posar setge a la porteria bètica, amb pressió alta i recuperació després de pèrdua. Precisament Vidal va inaugurar les ocasions culers en un xut que va atallar Pau López, abans que Messi ho intentés amb una pilota que va se’n va anar vorejant el pal esquerre. L’arrancada local va animar el Camp Nou, que ràpidament va captar que l’equip necessitava el seu alè per intentar capgirar el xoc. Busquets rematava de cap alt un córner i Luis Suárez disparava a l’exterior de la xarxa, però el Barcelona no trobava el camí del gol i a l’equip de Setién se li va començar a passar l’aclaparament.

Les arribades amb perill a l’àrea verd-i-blanca van començar a succeir-se i el Camp Nou va recuperar la fe quan Tello va enderrocar Jordi Alba i Mateu Lahoz va decretar penal. Leo Messi, que no veia porta des de la seua lesió amb el Sevilla, va superar amb un llançament potent la porteria visitant (min.67), imparable per a Pau López. La remuntada encara semblava possible, però un error del sempre impecable Ter Stegen apaivagava momentàniament les esperances dels de Valverde. El porter alemany va voler atrapar amb les mans un tret de Lo Celso, però se li va escapar i es va colar al fons de les malles (min.71). Els andalusos van respirar de nou i els blaugranes tornaven a veure el partit molt costa amunt.

Malgrat Arturo Vidal tornaria a retallar distàncies en una diana que haver de validar el VAR per possible fora de joc, a deu minuts del final, Canales frenaria, de nou, la reacció del Barça sentenciant el matx dos minuts després. En la jugada anterior, els blaugranes havien perdut a més Rakitic per doble amonestació, i encara que Messi faria el tercer per al seu equip a l’afegit, una altra vegada amb el suspens del VAR, ja no hi va haver temps per a més. El Betis va tornar a guanyar en Lliga vint anys després al Camp Nou, que veia així trencada la seua imbatibilitat de 26 mesos.