SEGRE

ESPORTS D?HIVERN GEL

Càsting per ser olímpic

Paula Raúl, atleta manresana que s’entrena i estudia a Lleida, és un dels set aspirants a ser el relleu d’Ander Mirambell en skeleton || El tres vegades olímpic s’encarrega de fer la selecció

La Paula Raúl, a la fila de darrere la segona per la dreta, al CAR amb Mirambell i la resta d’aspirants.

La Paula Raúl, a la fila de darrere la segona per la dreta, al CAR amb Mirambell i la resta d’aspirants.PRENSA ANDER MIRAMBELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manresana Paula Raúl, una atleta de vint-i-dos anys que s’entrena a Lleida i que estudia tercer d’Educació Social a la UdL, és una dels set joves (4 nois i 3 noies) que opten a seguir la línia d’Ander Mirambell, pioner i únic practicant a Espanya de la disciplina hivernal de skeleton, que busca el seu relleu després d’un càsting que ja ha tingut dos tries, la primera amb un centenar de candidats que a la segona es van reduir a onze.

Don’t panic, don’t move (no tinguis por, no et moguis) és un dels lemes que s’utilitzen a l’skeleton, esport d’alt risc en el qual són freqüents els accidents i les fractures d’articulacions. Nascut a finals del segle XIX a Suïssa, està reservat per a temeraris que es tiren per un circuit de gel amb forma de tobogan i que arriben a velocitats que poden ser de més de 140 km/h amb poc més que un casc i un trineu.

Els seus practicants llisquen pel gel a velocitats de fins a 140 km/h, estirats de bocaterrosa al trineu

No és fàcil ser pilot de skeleton, tal com reconeix la Paula. “Fins ara he provat en terra però fins que no em llanci pel gel no sabré si m’agrada. Mai no he fet una activitat extrema, més enllà d’una muntanya russa d’un parc d’atraccions, i em fa una mica de respecte. Són moltes coses a tenir en compte, requereix molta concentració i sang freda i habilitat a l’hora de prendre els revolts.”

L’aventura per succeir Mirambell, amb tres Jocs Olímpics al seu palmarès, va començar fa uns mesos quan la Reial Federació Espanyola d’Esports de Gel va fer una crida perquè s’inscriguessin joves dels dos sexes amb potència i velocitat que volguessin complir el somni olímpic a través de l’skeleton. “Conec des de fa anys l’Ander (Mirambell) perquè va ser atleta i sempre em comentava que per cos i ment jo tenia un perfil molt adequat per practicar aquest esport. Va passar el temps i quan va sorgir aquesta oportunitat m’hi vaig apuntar”, assenyala la Paula, que destaca en l’atletisme, motiu pel qual va recalar a Lleida per entrenar-se amb el tècnic Salvador Porras. “Per a mi, el millor d’Espanya en tanques”, assegura.

El cap de setmana passat, Paula Raúl i deu aspirants seleccionats del centenar inicial van estar provant amb el trineu a les instal·lacions el CAR (Centre d’Alt Rendiment) de Sant Cugat. Van ser-ne descartats quatre, entre els quals un nen de tretze anys, que es va inscriure perquè admira Mirambell.

“Entre els que hem quedat hi ha un ciclista de BTT, una judoka i la resta venim de l’atletisme. A l’skeleton es requereix molta potència i velocitat als 30 metres de la sortida fins que et poses a sobre del trineu”, explica la Paula, que dissabte estarà a Innsbruck (Àustria) per provar la seua destresa sobre el gel. Dels set passaran l’última tria quatre, que es concentraran el 2019 a Suïssa i França abans de debutar a la competició.

El president del COI descarta Pirineus-Barcelona per al 2026

El president del COI, Thomas Bach, va descartar que la candidatura Barcelona-Pirineu pugui ser una alternativa al 2026, malgrat la renúncia entre altres de Calgary, Sion, Graz i Sapporo.

tracking