SEGRE

BÀSQUET REPORTATGE

Macam Bak, un sudanès sord de 26 anys, busca al Solsona fer el salt al bàsquet professional

Macam Bak, un sudanès de 26 anys, sord des dels sis per culpa d’una meningitis, busca al Solsona fer el salt al bàsquet professional || És el referent d’un equip líder destacat de Tercera Catalana que utilitza el WhatsApp per comunicar-se amb el tècnic i els companys

Reconeixement del Barça, abans de jugar contra el Fenerbahçe.

Reconeixement del Barça, abans de jugar contra el Fenerbahçe.LLUÍS CLOSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Macam Bak, un pivot sudanès de 2,11 metres i 26 anys, s’ha convertit en tot just uns mesos en la gran sensació del bàsquet català, i en un dels artífexs que han portat el CB Solsona a liderar de forma destacada la Tercera Catalana i a somiar amb l’ascens.

Això no deixaria de ser una simple anècdota si no fos per la sorprenent història que hi ha darrere. I és que Bak és sord. Ho és des dels sis anys per culpa d’una meningitis que va contreure als Estats Units, on va arribar a aquesta edat com a refugiat de l’ONU per fugir de la guerra al seu país.

Des d’aleshores, la seua vida ha sigut una cursa d’obstacles. Primer, sobreviure a la malaltia, i després, conviure amb les seqüeles. Als 11 anys es va aficionar al bàsquet veient partits per televisió i el seu gran somni era arribar a l’NBA. Però no ho va tenir fàcil, sobretot per les dificultats per comunicar-se fins que va aprendre el llenguatge dels signes.

“Em sentia perdut”, reconeix Macam a través del WhatsApp, el canal que utilitza habitualment per comunicar-se amb els que l’envolten, tècnics i companys inclosos.

Va viure primer a Los Angeles i després a Boston, però la sordesa li va dificultar molt l’aprenentatge. Va anar d’un col·legi a un altre gràcies a la seua condició atlètica, però el seu dèficit acadèmic li va tancar les portes de la universitat. Finalment va decidir provar fortuna a Europa i es va oferir al CB Solsona, que li va obrir les portes. “El vam agafar, encara que vam saber més tard que era sordmut. La seua adaptació ha sigut molt bona i la seua arribada ha suposat un boom al poble i a l’equip. Som líders i el pavelló torna a omplir-se”, va afirmar el seu entrenador, Xavier Romeu.

Bak reconeix que “a Solsona em sento jugador, però necessito jugar a un nivell més alt i ser una inspiració per als sords”.

Les seues mitjanes superen els 20 punts i 10 rebots en cada partit i Romeu, que antany va ser segon entrenador del Manresa, no dubta que “si no fos sord ja estaria jugant en una lliga de més categoria”.

Viatja a Còrdova per provar una setmana amb l’equip d’EBA El CB Solsona i, en particular el seu entrenador, Xavier Romeu, han portat Macam Bak a provar per diversos equips de major categoria. L’estiu passat va estar entrenant-se amb el Prat i el Barça B, tots dos de la LEB Or, i també amb el Tarragona, de la Lliga EBA, que a punt va estar de firmar-li contracte. Ahir va sorgir una altra proposta, la del Muser Auto Còrdova, també d’EBA i que dirigeix Chus Lázaro, excampió de Lliga i Copa amb el TDK Manresa i Unicaja. La seua vinculació amb Romeu, que va ser segon entrenador del club del Bages, ha fet que Bak viatgés ahir mateix cap a Còrdova per estar-hi una setmana en prova, ja que l’equip andalús necessita urgentment una jugador interior al confirmar-se la marxa del nord-americà Carlton Allen.

tracking