El Barça sap guanyar amb patiment a Getafe

El Barça sap guanyar amb patiment a Getafe i aprofita les entrepussades d’Atlètic, Sevilla i Reial Madrid per distanciar-se més en el liderat || Messi i Luis Suárez van marcar per als blaugranes a la primera part abans de reduir diferències l’ex-Lleida Mata

Piqué saluda la grada després del partit.

Piqué saluda la grada després del partit.EFE

L’argentí Leo Messi i l’uruguaià Luis Suárez, amb dos gols a la primera meitat, van permetre al Barcelona emportar-se amb patiment la victòria de Getafe (1-2), tenint en compte que l’equip madrileny, que va reduir distàncies abans del descans, va tenir ocasions molt clares per empatar a la segona part. Treballada victòria la de l’equip blaugrana per consolidar-se al capdamunt de la taula i proclamar-se matemàticament campió d’hivern, un títol simbòlic però que serveix per afrontar la costa de gener amb la moral pels núvols. El conjunt blaugrana accelera el pas cap al títol animat per l’entrepussada dels seus perseguidors. Amb aquesta victòria, el Barcelona s’escapa i amplia l’avantatge com a líder en solitari amb 40 punts, cinc més que el segon, l’Atlètic de Madrid, que va empatar amb el Sevilla, tercer i a set punts, i deu més que el Reial Madrid. El Getafe, per la seua part, es queda amb 25 punts a un de la sisena plaça que ocupa el Betis i dóna accés a la Lliga Europa.

El Coliseum Alfonso Pérez va presentar el primer ple de la temporada per rebre el Barcelona en una nit màgica que sempre és especial per a l’aficionat blau, que des d’hora i mitja abans del començament del partit ja feia llarguíssimes cues per entrar a l’estadi. Ernesto Valverde va sorprendre amb la presència a l’onze titular del lateral dret Sergi Roberto, ja recuperat d’una lesió, en lloc del portuguès Semedo que havia complert fins ara, i també del brasiler Arthur, que va donar descans al centre del camp a Sergio Busquets, absent aquesta setmana en un entrenament per vòmits.

L’àrbitre va anul·lar un gol a l’equip madrileny per falta prèvia abans que s’inaugurés el marcador

Tanmateix, el gran protagonista al principi del xoc va ser el francès Ousmane Dembélé, que va realitzar una jugada personal en la qual se’n va anar de diversos rivals per aixecar per primera vegada el públic dels seients.

Després d’uns primers minuts d’incertesa, el Getafe va agafar les regnes del matx i en poques jugades va posar a prova el Barcelona amb una rematada alta d’Ángel, un gol anul·lat a l’exdavanter del Lleida Esportiu Jaime Mata per falta prèvia i diversos atansaments col·lectius que van obligar Ter Stegen a participar-hi.

Quan pitjor ho estava passant el Barcelona va aparèixer el jugador més determinant, Leo Messi, que va aprofitar una indecisió de Djené i Cabrera per rebre una pilota escorada a l’esquerra i creuar-la amb encert al fons de les malles.

El gol li va fer molt mal al Getafe, que va perdre la possessió i es va veure durant bastants minuts assetjat pel rival, que va començar a encadenar acostaments molt clars de gol, com una rematada creuada de Luis Suárez que va treure per sota David Soria.

Als 25 minuts el porter madrileny, el millor del seu equip durant tota la nit, també va ser protagonista perquè va salvar el Getafe amb un rebuig en línia de gol després d’una rematada de Piqué dins de l’àrea petita. La insistència del Barcelona va trobar premi amb la segona diana, obra de l’uruguaià Luis Suárez, que va rematar de volea una pilota a la frontal que es va colar pel costat esquerre de la porteria blava.

A l’equip barcelonista li va durar poc l’alegria perquè el Getafe, en una ostentació de garra, va marxar decidit a l’atac. Hauria pogut marcar primer amb una rematada d’Arambarri que va tocar Jordi Alba i se’n va anar a un pal, però ho va fer després, dos minuts abans del descans, quan Mata va aprofitar una pilota al segon pal centrada des de la dreta per Ángel per anotar a porta buida.

A la segona part, l’encontre va començar amb un ritme frenètic que es va traduir en ocasions a les dos àrees. La primera a la del Barcelona amb una rematada creuada d’Ángel en el mà a mà amb Ter Stegen i la segona, amb una pilota que va deixar morta Cabrera a l’àrea del Getafe perquè Messi, sol, rematés a les mans de David Soria.

L’entrada de Jorge Molina al Getafe va donar un altre aire a l’atac del Getafe, que va millorar molt les prestacions ofensives i, inexplicablement, no va empatar el partit després d’una ocasió molt clara de Jaime Mata que se’n va anar de diversos defensors, també de Ter Stegen, i sol, a porta buida, va enviar la pilota alta.

El tram inicial va estar minat d’interrupcions i picabaralles, de xocs i disputes que van deixar l’espectacle de banda. La continuïtat del joc brillava per la seua absència en aquesta batalla campal sense un clar dominador. Molt més còmode en aquestes condicions es trobava el Getafe.

Valverde, amb la por al cos veient que l’equip perdia el control de l’esfèric, va posar sobre la gespa Sergio Busquets, però l’energia que va demostrar el Getafe va ser insuficient per frenar les envestides del rival. Malgrat tot, als minuts finals el Barcelona també va comptar amb ocasions per marcar el tercer a les botes de Messi, que va topar primer en un mà a mà amb David Soria i després una altra vegada amb el porter madrileny, que va treure una parada salvadora a tret des de fora de l’àrea. Lenglet també hauria pogut marcar de cap en un córner, però la sentència no va arribar i ningú va poder cantar victòria fins al xiulet final.

La setmana que ve el FC Barcelona rep al Camp Nou la visita de l’Eibar (18.30 hores), que va empatar aquesta jornada amb el Vila-real i que és dotzè amb vint-i-dos punts, a sis dels llocs de descens.