SEGRE

PIRAGÜISME COMPETICIÓ

Sort tindrà el seu Mundial

Les obres es reprendran demà una vegada presenti l’ajuntament un informe a Agricultura que garanteixi la preservació dels ous de truita || Acord entre totes les parts implicades

Imatge d'arxiu del riu a Sort.

Perilla el Mundial de SortAjuntament de Sort

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capital del Pallars Sobirà reprendrà les obres per acollir el Mundial de piragüisme de freestyle, que està previst que es disputi entre el 29 de juny i el 6 de juliol, després de l’acord assolit ahir entre totes les parts implicades per desbloquejar la paralització de l’adequació del canal, que havia estat objecte de denúncia per part d’entitats ecologistes. Els treballs es podrien reprendre demà després que el consistori presenti un informe a Agricultura perquè doni el vistiplau, segons van explicar a aquest diari diverses fonts presents a la reunió.

Dimecres passat, l’ajuntament va haver d’aturar les obres d’adequació de l’espai per a la celebració del Mundial, després que així ho requerís el departament d’Agricultura. L’ordre, executada per Agents Rurals, es va donar per l’incompliment de l’autorització del pla de rescat de la truita autòctona. Aquest pla establia que les obres s’havien de portar a terme a mitjans del mes de març, quan els ous de truita ja haurien fet eclosió, ja que si es feien abans la maquinària podria destruir els ous i s’incorreria en un delicte ambiental.

Ecologistes van aconseguir paralitzar els treballs al·legant que perjudicaven les truites

Després d’una maratoniana reunió, que va començar a les 10.00 i va finalitzar passades les 15.30 hores, l’ajuntament de Sort s’ha compromès a presentar un informe tècnic al departament d’Agricultura, en el qual es garanteix la viabilitat de les obres sense que afectin la reproducció de la truita i s’evita, entre altres coses, que caiguin materials sòlids al riu Noguera Pallaresa. Si el protocol va segons el previst, demà dimecres podrien reprendre’s els treballs al curs fluvial.

A la reunió van ser presents, a més del consistori de Sort en ple amb l’alcalde, Raimon Monterde, al capdavant, els directors dels departaments territorials d’Agricultura i Territori i Sostenibilitat, Ferran de Noguera i Maria Dolors Tella, respectivament, així com representants de la Diputació, del Consell Català de l’Esport, de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tècnics municipals i mediambientals, encarregats, de l’obra i el responsable de freestyle i directiu de la Federació Internacional de Canoa (ICF), el lleidatà Lluís Rabaneda.

La paralització de les obres, malgrat que l’ajuntament tenia tots els permisos de CHE i ACA sense que s’hi presentés cap al·legació, posava seriosament en perill la celebració del Mundial, ja que si es posposaven al mes de març, resultava inviable que estiguessin a punt per a la cita internacional.

A més, en cas que s’hagués de renunciar al Mundial, l’ajuntament havia d’assumir unes elevades indemnitzacions que estaven xifrades en 1,5 milions d’euros, segons va manifestar dijous a SEGRE l’alcalde Raimon Monterde, ja que molts països ja havien reservat bitllets d’avió i allotjaments a la zona.

Inversió de 600.000 € en obres i 300.000 més en la competició El Mundial de freestyle de Sort suposarà una inversió global de gairebé un milió d’euros, tal com va publicar SEGRE. Més de la meitat, uns 600.000, estan destinats principalment a la construcció d’un estadi i l’adequació al canal de dos rulls (ones) fixos i a diferents nivells, que permetrien entrenar-se i competir durant tot l’any, independentment del cabal. Del projecte inicial s’ha hagut d’anul·lar la construcció d’unes grades naturals, ja que no ho va autoritzar l’ACA. La resta, uns 300.000 euros, és el cost d’organitzar la prova. La inversió la sufraguen en un 80% Diputació i Generalitat, i la resta l’ajuntament.

tracking