SEGRE

TRIATLÓ COMPETICIÓ

Un lleidatà, primer discapacitat auditiu que es classifica per a un Campionat d'Espanya de Triatló Elit

Sergi Jurado es converteix en el primer discapacitat auditiu que es classifica per a un Campionat d’Espanya de Triatló Elit || Lluita perquè aquest esport també incorpori senyals visuals

El triatleta lleidatà Sergi Jurado, en una prova de triatló durant el tram de ciclisme.

El triatleta lleidatà Sergi Jurado, en una prova de triatló durant el tram de ciclisme.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sergi Jurado (Lleida, 28-12-1993) no ha tingut una vida fàcil a causa de la sordesa profunda que té des dels primers mesos de vida. Als dos anys ja portava audiòfons i malgrat això els seus pares van optar per escolaritzar-lo en un col·legi convencional per integrar-lo de la millor manera possible a la “societat normoient”. La sordesa tampoc li ha impedit ser un esportista d’elit, encara que sempre ha tingut un rival més que la resta: la discapacitat. I ara, Sergi ha trencat una nova barrera al convertir-se en el primer discapacitat auditiu que es classifica per a un Campionat d’Espanya de Triatló Sprint Elit, la màxima categoria. Ja havia participat en la categoria d’edats i també ha competit internacionalment. La competició serà aquest dissabte a la localitat de Roquetas de Mar (Almeria) i també hi competeix un altre lleidatà, Roger Mirabet, del Club Saltoki Diquesi Trideak.

“Per a tot triatleta representa un somni participar a nivell elit. Ser allà compensa l’esforç fet durant tant temps”, explica. “Estic molt content i orgullós de poder representar tot el col·lectiu de persones sordes i fer visible la nostra discapacitat a l’esport”, afegeix, ja que “sempre he dit que la sordesa és una discapacitat invisible. És molt difícil fer entendre a la gent què significa no sentir, viure en silenci”.

Jurado té sordesa profunda, per la qual cosa en competició no sent els senyals, que són acústics

I és que, com ell explica, “el meu triatló és en silenci”. En la vida quotidiana utilitza implant coclear bilateral, però en competició no l’utilitza per evitar el risc de perdre’l, ja que tenen un cost elevat.

“No sento les indicacions dels oficials, la botzina de la sortida, els avisos dels jutges durant la prova ni les advertències de perill amb la bicicleta dels meus companys. Ni, per descomptat, si per megafonia fan algun tipus d’advertència.” Per això, fa temps que manté una lluita amb els organitzadors per aconseguir que les indicacions siguin també visuals, en lloc d’únicament acústiques.

És la setena temporada al triatló, on es va iniciar al Club Tri-4.40 d’Eva Ledesma, “que em va ensenyar tot el que sé sobre triatló”, encara que des d’aquesta temporada competeix amb el club Flor de Triatló, de Tarragona. “Cal superar moltes barreres en el dia a dia, socials, a nivell educatiu... i l’esport és una via per fer visible aquesta discapacitat”, explica.

LES FRASES «Estic orgullós de poder representar tot el col·lectiu de persones sordes i fer visible la nostra discapacitat a l’esport» «Sempre he dit que la sordesa és una discapacitat invisible. És molt difícil fer entendre a la gent què significa no sentir, viure en silenci» «L’esport és una via per eliminar les barreres que també hem de superar en el dia a dia»

El triatleta lleidatà Sergi Jurado, en una prova de triatló durant el tram de ciclisme.

El triatleta lleidatà Sergi Jurado, en una prova de triatló durant el tram de ciclisme.

tracking