PIRAGÜISME FREESTYLE

Fontané defensarà la corona

El gironí, actual campió mundial de K1, va superar ahir l’eliminatòria amb el millor temps i avui buscarà revalidar el títol || Tots els lleidatans van quedar fora de les finals

El palista gironí de Salt, en plena actuació durant la ronda de quarts de final, en la qual va marcar el millor registre de tots els competidors.VÍCTOR BIGAS

El gironí Quim Fontané, vigent campió del món, manté intactes les opcions de revalidar el títol de campió del món de la modalitat de caiac, que avui posarà el punt final al Mundial de freestyle de Sort. El palista de Salt no va fallar i ahir va aconseguir la millor puntuació dels quarts, amb 1.571,67, 1.290 i 261,67 punts a les tres mànegues classificatòries (es descarta la pitjor puntuació), amb un total de 2.861,67. Només un error en l’inici de la tercera mànega –va perdre el rumb– li va impedir una millor puntuació.

La segona posició va ser per al nord-americà Dane Jackson, campió mundial en les edicions del 2013 i el 2015 i el gran derrotat en mans de Quim Fontanet a la final del Mundial de 2017 de l’Argentina. Jackson, que dijous va aconseguir la medalla de plata en la modalitat de canoa coberta (C1), va sumar 1.441,67, 1.120 i 640 a les tres mànegues per totalitzar 2.561,67 punts.

El que ja no és una sorpresa és la tercera posició del jove francès Tom Dollé, de divuit anys i entrenat per Jackson. Dijous va aconseguir la medalla d’or en canoa coberta (C1) i va derrotar el seu tècnic a la final i ahir va finalitzar darrere seu, amb 1.106,67, 986,67 i 523,3, per a un total de 2.093,34 punts. Tant els tres primers com el quart millor crono, que va aconseguir el francès Sébastien Devred (2070), van sumar més de 2.000 punts, per la qual cosa avui, durant la jornada de clausura de la competició, tant en la semifinal com a la final, a la qual accediran els cinc primers, s’espera una lluita molt aferrissada. Els altres dos representants espanyols en quarts de final, el basc Ander de Miguel i el lleidatà Adrià Ovando, van ser catorzè i vintè, respectivament, i van quedar fora de la semifinal. Pel que fa a les dones, no hi haurà representació espanyola, ja que l’única que hi optava, la pallaresa Kira Carreto, va ser eliminada a quarts de final.

La sort també va ser ahir esquiva per als júniors lleidatans, ja que tots van quedar eliminats. En K1 dones, on hi havia dipositades bona part de les esperances de medalla de la selecció espanyola, les tres palistes del Kayak Sort no van poder accedir a la final. Sílvia Gallego va ser la que més a prop va estar, però es va quedar a les portes al quedar sisena, quan n’entraven cinc. La van separar 26 punts (va aconseguir una marca de 120) de la seua primera final mundialista. Més lluny es van quedar Ona Baró, vuitena amb 100 punts, i Arboló Rafel, desena amb 60. Precisament elles dos van pujar al podi a les dos Copes del Món disputades l’any passat a Sort. La victòria va ser, com no podia ser de cap altra manera, per a la britànica Ottilie Robinson-Shaw, que ha arrasat en el certamen. Ahir va firmar 536.67 punts i va superar àmpliament les nord-americanes Olivia McGinnis (340) i Katie Frankhouser (336.67).

En la categoria masculina no van millorar les coses, ja que Unai Silva, també del Kayak Sort, va quedar fora de les semifinals de K1 júnior a l’aconseguir el vuitè lloc. Tampoc no van passar els gironins Pol Montserrat, setè, i Roger Garrido, vuitè.

La prova va ser dominada pels Estats Units, que van ficar dos palistes als dos primers llocs del podi. Mason Hargrove (960) es va penjar l’or i Dally Kellogg (700) la plata, mentre que el neozelandès Jack Newland va completar el podi.