BÀSQUET EUROBÀSQUET FEMENÍ

Tetracampiones d'Europa

La selecció espanyola fa un recital davant França, revalida el títol i suma el quart or després dels de 1993, 2013 i 2017 || Ndour rep l’MVP i Laia Palau aconsegueix la seua dotzena medalla

Les jugadores i el cos tècnic de la selecció espanyola celebren el títol continental conquerit a Belgrad.EFE/EPA/ANDREJ CUKIC

La selecció espanyola va tornar a fer història al vèncer per 86-66 la de França per adjudicar-se la medalla d’or a l’Eurobàsquet, reeditar el títol i sumar el seu quart or continental (1993, 2013, 2017 i 2019).

La selecció espanyola va sortir directa cap a l’or. Sense xarxa, amb decisió, amb el convenciment del desig i amb una Marta Xargay que va anotar tres triples en els dos primers minuts (13-6). Passats els primers minuts, les gal·les es van sumar a la festa ofensiva i gràcies a la seua velocitat en les transicions es van atansar en el marcador (19-18). Espanya va saber reconduir el seu joc i amb una defensa forta, solidària i espartana va aconseguir tancar el primer quart amb un favorable 32-21. En el segon acte, i amb les rotacions, no va baixar el nivell defensiu de les espanyoles gràcies al treball de Laura Gil. Amb una Ndour dominadora sota els taulers i amb una Silvia Domínguez a gran nivell, les espanyoles van aconseguir un parcial de 12-0 (46-29). França va intentar canviar defenses, però no va aconseguir gaire rèdit davant del gran treball de les de Lucas Mondelo, que van anar als vestidors amb un gran 50-36.

França va sortir molt activa al tercer quart (54-44), però Espanya va aguantar l’estrebada i va mantenir l’ambició ofensiva i el treball defensiu per continuar amb la tendència dominadora. Al final del tercer quart, amb el 70-56, la selecció va entreobrir les portes de la glòria. Un nou triple de Xargay i la defensa van permetre a Espanya tirar l’àncora al marcador francès, que es va quedar a zero en els primers tres minuts del quart de la veritat (73-56). Amb la brillantor de l’or a les pupil·les de les jugadores de Mondelo, Espanya va saber navegar pels minuts més decisius i arribar als últims cinc amb el màxim avantatge (78-59). Lluny de relaxar-se o d’aixecar el peu de l’accelerador, l’equip espanyol va continuar augmentant la renda (82-59) per tenir un final tranquil i tornar a fer història. El 86-66 va rubricar el gran partit de les espanyoles.

Astou Ndour va rebre l’MVP del torneig i va ser inclosa en el quintet ideal, que van completar Marta Xargay, la sèrbia Sonja Petrovic, la britànica Temi Fagbenle i la francesa Sandrine Gruda. Laia Palau va sumar la dotzena medalla amb la selecció espanyola femenina, superant les 11 que té Pau Gasol amb la masculina.