CICLISME TOUR DE FRANÇA

Alaphilippe s'exhibeix

El francès guanya amb autoritat la tercera etapa i és el nou líder desbancant Teunissen || Va atacar a 16 quilòmetres de la meta i ja no va tenir rival

El francès Julian Alaphilippe celebra al podi el triomf d’etapa i el seu liderat al Tour.EFE

Épernay, la capital del xampany, entre vinyes i cèlebres cellers, va ser l’escenari ahir d’una portentosa exhibició del francès Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), que va sorprendre amb un atac en els últims 16 quilòmetres que li va permetre guanyar la tercera etapa del Tour i enfundar-se el mallot groc.

Un atac letal, marca de la casa d’un guerriller del pilot, de 27 anys, doble guanyador de la Fletxa Valona, de la Milà-San Remo i l’Strade Bianche, que va decidir aprofitar un final propici per aixecar els braços davant de la reacció inútil dels favorits de la general.

Alaphilippe va atacar al cim de la Cota de Mutigny, va atrapar el belga Wellens, que anava escapat, i ja no li van veure la perilla que llueix fins a la meta. Una demostració que va rubricar amb un temps de 4 h. 40.29 en el trajecte de 215 quilòmetres entre la localitat belga de Binche i la francesa d’Épernay.

Una fuetada que va deixar plantat el pilot principal, que va creuar la meta a 26 segons del francès, amb Mathews i Stuyvens al capdavant, i Van Avermaet, Sagan i Bernal entre ells. Es va produir un petit tall i van perdre 5 segons candidats com Geraint Thomas, Nairo Quintana, Mikel Landa, Fuglsang i Bardet.

No va aguantar el líder Mike Teunissen, que va passar un calvari en les petites però explosives cotes de la jornada. El cap ara és Alaphilippe, el rei de la muntanya i guanyador de dos etapes el 2018, seguit del belga triple campió del món de ciclocròs Wout van Aert (Jumbo Visma) i del seu company holandès Steven Kruijwick, a 20 i 25 segons.

Entre els favorits el líder del Tour és el colombià Egan Bernal (Ineos), sisè a 40 segons, seguit del defensor del títol Geraint Thomas a 45 i del mallorquí Enric Mas, vuitè a 46.

En el quilòmetre 13, el Tour va passar de terra belga a francès. I ja s’havia format una fuga de cinc amb Rossetto (Cofidis), Wellens (Lotto-Soudal), Ourselin (Direct Energie), Offredo (Wanty) i Délaplace (Arkéa). Cinc contra el Jumbo Visma. Però només Wellens va aguantar. A 16 quilòmetres de la meta, a l’alt de Mutigny (3a), Wellens es va quedar clavat alhora que Alaphilippe el passava com un avió. Avui es disputa la quarta etapa entre Reims i Nancy, de 213 quilòmetres.

El nou líder diu que “havia somiat amb això”

Julian Alaphilippe es va mostrar exultant al guanyar la tercera etapa i vestir de groc per primera vegada: “Aquesta temporada estic aconseguint tots els meus objectius. Havia somiat amb això i ara penso en la meua família. He treballat molt per guanyar aquesta etapa, és una cosa increïble. El Tour és encara llarg, queda molt per fer. No volia deixar escapar aquesta ocasió. Havia d’intentar-ho.”