CICLISME TOUR DE FRANÇA

Thomas llueix galons

L’actual campió va demostrar que és el més fort entre els favorits amb el seu atac final || Ciccone desbanca Alaphilippe gràcies a les bonificacions

El britànic Geraint Thomas, durant l’ascensió a l’últim port de la jornada.

El britànic Geraint Thomas, durant l’ascensió a l’últim port de la jornada.EFE

El britànic Geraint Thomas va lluir galons al cim de La Planche des Belles Filles, primer final en alt del Tour de França on va demostrar, amb un atac al tram final, que vol repetir el triomf de l’any passat a la ronda gal·la. El ciclista de l’Ineos va ser quart de l’etapa, però va ser el millor entre els favorits, en una jornada que havia endurit el Movistar, els caps de files del qual, el colombià Nairo Quintana i el basc Mikel Landa, es van deixar renda al final. El belga Dylan Teuns es va imposar en l’ascensió a La Planche des Belles Filles, primer final en alt del Tour 2019, mentre que l’italià Giulio Ciccone va arrabassar el mallot groc de líder al francès Julian Alaphilippe gràcies a les bonificacions.

Thomas no va sortir de groc de l’etapa, però sí com el millor dels pretendents a la victòria final. En les tres edicions anteriors, en les quals s’ha pujat a La Planche des Belles Filles, el que va sortir de groc d’aquella jornada va vestir d’aquest color al podi de París. Un pronòstic que, de ben segur, no es complirà en aquesta edició, encara que Thomas va marcar el terreny i ja està en al lloc que li agrada al seu equip, el de principal candidat al títol final.

Dylan Teuns es va imposar en l’ascensió a La Planche des Belles Filles, el primer final en alt del Tour 2019

Només el francès Thibaut Pinot, que corria a prop de casa, va aguantar el ritme del britànic, encara que es va deixar dos segons a la meta. Quintana va cedir set segons i el seu compatriota Egan Bernal, company de Thomas a l’Ineos, nou, els mateixos que Landa, distàncies poc importants en un port final de només 7 quilòmetres, encara que amb un pendent mitjà del 8,7% i trams per sobre del 20 per cent.

Thomas va firmar la gran operació de la jornada. Si s’esperava que La Planche des Belles Filles fos un termòmetre de les forces que hi ha en el pilot, el defensor del títol va demostrar que té més que aquells que han arribat per disputar-li la victòria. El britànic, a més, va marcar el seu terreny en el si de l’Ineos, perquè va distanciar Bernal, que molts observadors col·locaven com a més fort, sobretot a la muntanya. Ara és cinquè de la general, el més ben situat d’entre els que han acudit per guanyar el Tour. Distancia en 4 segons Bernal, en 9 Pinot, en 26 el colombià Rigoberto Urán i en 34 el balear Enric Mas.

Per sobre del mig minut estan la resta dels seus rivals: Quintana, a 52 segons, Landa, a 54, l’italià Vincenzo Nibali, a 1.56 i el francès Romain Bardet, el gran damnificat de la jornada, té ja perduts gairebé 3 minuts, que hipotequen pràcticament les seues opcions de tornar al podi, que ha trepitjat en dos ocasions.