SEGRE

CICLISME TOUR DE FRANÇA

El Tourmalet més francès

Pinot guanya al mític cim i Alaphilippe amplia l’avantatge sobre Thomas || Landa va ser sisè i Enric Mas i Nairo Quintana es van enfonsar en l’ascens

Julian Alaphilippe lidera el gran grup, amb Thibaut Pinot darrere, en plena ascensió al Tourmalet.

Julian Alaphilippe lidera el gran grup, amb Thibaut Pinot darrere, en plena ascensió al Tourmalet.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Thibaut Pinot va conquerir el cim del Tourmalet en una jornada en què molts favorits van patir més del compte i que va deixar Alaphilippe una jornada més al capdavant de la general. El francès va acabar segon i va ampliar la diferència amb els rivals. Enric Mas i Nairo Quintana van ser els grans damnificats d’una jornada en què també va cedir temps Geraint Thomas. En un final agònic i d’intriga total, Pinot va arrancar al final de l’ascens per imposar-se amb 6 segons d’avanç sobre Alaphilippe, que no només va optar a la victòria, sinó que va reforçar el mallot groc davant dels seus rivals directes, com Thomas o l’holandès Steven Kruijswijk, allunyats a més de 2 minuts a les places del podi.

Festival francès en una jornada nefasta per a la representació espanyola. Enric Mas va començar amb el mallot blanc i quart a la general i va passar a ser desè al deixar-se a meta 2.54 minuts. Es va allunyar del podi, fins a 5.38. Mikel Landa va aguantar fins al final però no va poder rematar l’etapa i va entrar a catorze segons de Pinot. El campió del món, Alejandro Valverde, de 39 anys, només va cedir en l’últim quilòmetre i va entrar a 58 segons. A la general va passar al novè lloc, el primer espanyol a 5.38 del mallot groc. A les files de Movistar, decepció total per l’eliminació del colombià Nairo Quintana, devorat pel Tourmalet. Va entrar a 3.24 i va dir adéu a les opcions de podi, allunyat a 7.19. “Nairo no hi anava, però no ha dit res, pregunteu-li a ell què ha passat”, va dir Valverde a meta.

El britànic, vigent campió, va cedir trenta segons i ja està a més de dos minuts del líder

Tensió silenciosa a la sortida de Tarbes. Després de la crono, el dia del Tourmalet havia de ser un escenari per iniciar remuntades o aconseguir una victòria d’etapa balsàmica i d’enorme prestigi. Amb prou feines havia baixat la bandera del director de cursa quan dos il·lustres van obrir camí. Ni més ni menys que l’eslovac triple campió mundial Peter Sagan i el Tauró italià Vincenzo Nibali, un dels set corredors amb les tres grans al palmarès. Però l’escapada estava condemnada, ja que mai se’n va anar més enllà de tres minuts. L’aventura es va anar dissipant fins a claudicar a prop de la falda del Tourmalet.

La història del Tour es fa gran pels pendents del Tourmalet, un escenari de llegenda. Després de diversos intents d’atac, entre els quals algun del Movistar, el Groupama i Pinot van agafar el protagonisme i quilòmetre a quilòmetre van anar deixant alguns dels aspirants despenjats, entre ells Quintana, Mas i Valverde.

Pinot va arrancar a dos-cents metres del cim, va obrir forat i va aixecar els braços per tercera vegada al Tour. Chapeau per a Pinot. I per a Alaphilippe, que no només continua com a líder, sinó que va ratificar la seua posició.

tracking