SEGRE

DOPATGE CORRUPCIÓ EN L?ESPORT

Sanció per dopatge a Rússia

És expulsada 4 anys de les grans competicions, entre les quals dos Jocs i un Mundial de futbol, i només els esportistes ‘nets’ hi podran participar amb bandera neutral || Per encobrir positius

La seu del Comitè Olímpic Rus, que agrupa totes les federacions esportives del país.

La seu del Comitè Olímpic Rus, que agrupa totes les federacions esportives del país.YURI KOCHETKOV/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) va confirmar ahir l’exclusió de Rússia de les grans competicions internacionals durant els pròxims quatre anys a causa de la falsificació de la base de dades del laboratori de Moscou. Aquestes manipulacions fan impossible comprovar si 145 dels 298 esportistes sospitosos van violar les regles antidopatge entre els anys 2012 i 2015, per la qual cosa l’Agència Mundial Antidopatge va considerar que Rússia ha intentat encobrir possibles positius.

El Comitè Executiu de l’AMA va anunciar que Rússia no serà als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 ni als Jocs Olímpics d’hivern de Pequín 2022, i queda fora també de competicions com el Mundial de Qatar 2022 o els Jocs Paralímpics a la capital nipona. La decisió es va prendre de forma unànime després de la reunió que es va fer ahir a Lausana (Suïssa). Només els atletes que puguin provar que estan nets per poder competir podran fer-ho sota una bandera neutral. Un total de 168 esportistes russos ja ho van fer als Jocs d’Hivern del 2018 a Pyeongchang (Corea del Sud).

La selecció de futbol de Rússia no podrà disputar el Mundial de Qatar 2022 sota la bandera del seu país a causa d’aquesta sanció, però l’AMA va aclarir que aquesta no afectaria Sant Petersburg com a seu de l’Eurocopa del 2020 ni la final de la Lliga de Campions el 2021 perquè no es tracta d’“importants esdeveniments poliesportius ni campionats del món sinó d’un únic esport en una regió”.

“Si aconsegueixen la classificació [per a la Copa del Món], un equip que representa Rússia no hi pot participar, tot i que hi ha una fórmula per participar-hi de manera neutral, no com a representants de Rússia”, va dir el portaveu de l’AMA, Jonathan Taylor, en una conferència de premsa. “Però no hi haurà bandera ni himne”, va subratllar.

D’altra banda, Rússia tampoc no podrà presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics del 2032, els primers disponibles i als quals podria optar Madrid després que el Comitè Olímpic Internacional concedís de forma extraordinària els del 2024 i el 2028 a París i Los Angeles.

La seu del Comitè Olímpic Rus, que agrupa totes les federacions esportives del país.

La seu del Comitè Olímpic Rus, que agrupa totes les federacions esportives del país.YURI KOCHETKOV/EFE

tracking