SEGRE

DEPORTES

El millor arquer de Lleida medita competir amb Suïssa

El lleidatà, que viu i treballa al país helvètic, està sancionat un any sense prendre part en proves internacionals

El lleidatà està meditant seriosament competir amb un altre país.

El lleidatà està meditant seriosament competir amb un altre país.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miquel Àngel Pifarré, el millor arquer lleidatà del moment, afronta la pandèmia del coronavirus a Suïssa, on resideix amb la seua nòvia Melany des de l’estiu passat, quan va decidir fer un gir a la seua vida al renunciar a les opcions de participar en els Jocs Olímpics de Tòquio. L’arquer del Club de Tir amb Arc Pardinyes, de 27 anys, viu a Sédeilles, un poble del cantó de Vaud, a uns 40 quilòmetres de Lausana, ciutat on treballa des del novembre passat en un centre de tir amb arc adscrit a la Federació Internacional d’aquest esport.

Després de frustrar-se la seua participació en els Jocs de Rio de Janeiro del 2016, llavors per uns criteris una mica partidistes dels tècnics, que fins i tot va fer que el seu club presentés una queixa davant de la Federació Espanyola, ara s’ha quedat fora de la cita nipona. “Estava a les Beques Podi i aquest any no em van proposar per renovar-les, i a partir d’allà va començar la mala relació”, denuncia el lleidatà. “Em van obrir la porta a anar-me’n al maig, just abans del procés de selecció del 2019 per anar a les Copes del Món i lluitar per les places olímpiques. Estava cansat i vaig decidir anar-me’n a viure a Suïssa amb la meua nòvia. Allà la idea era continuar entrenant-me per tenir opcions d’anar als Jocs, però havia de pagar-me els viatges per competir a l’estranger i no tenia ajuts, així que vaig decidir apartar-me”, explica.

Treballa des del novembre d’instructor de base i adults en un centre de tir amb arc de Lausana

Com que no podia competir en les classificatòries olímpiques per falta de suport econòmic, va decidir renunciar-hi, però ho va fer fora del termini reglamentari, la qual cosa li va suposar una sanció d’un any sense competir a nivell internacional. “La raó que vaig esgrimir va ser que no tenia diners per sufragar-me els viatges per competir, i la seua resposta va ser que no era una raó vàlida i que estava sancionat sense més ni més”, apunta resignat.

Sense poder competir fora d’Espanya fins al 2022, Pifarré, que té a l’historial dos títols de campió d’Espanya d’arc recorbat (2016 i 2018), s’està plantejant seriosament canviar de país. “Estic meditant competir per Suïssa. Sé que no podria competir en Jocs, ni Europeus, ni Mundials, però podria anar a les Copes del Món i grans premis. De moment no m’he tret la llicència, però és una bona opció per a mi”, reconeix. Per fer-ho ha d’estar un any sense competir a l’estranger, la qual cosa és just la sanció que li ha imposat la Federació Espanyola.

“Aquí la situació està millorant, encara que no ha estat tan alarmant com en altres països”, reconeix. “A Suïssa no hi ha hagut un confinament tan estricte, encara que la gent s’ha conscienciat de la situació i ha pres mesures. Et trobes més gent passejant pel bosc que tenim al costat de casa que al carrer. Sempre hem pogut sortir de casa”, explica.

Actualment es troba a casa sense poder treballar, ja que s’han cancel·lat totes les activitats esportives i les instal·lacions. Un dels seus maldecaps és si podran casar-se a finals del mes d’agost.

“Et trobes més gent al bosc que al carrer” Des del mes de novembre treballa al centre de tir amb arc de Lausana, on exerceix d’instructor i s’encarrega d’organitzar activitats, tasques que portava a terme la seua nòvia abans d’entrar a la Federació Internacional. “Estava col·laborant amb el centre en alguns programes, em van oferir el lloc i vaig acceptar encantat. Des del mes de novembre que hi estic treballant i la veritat és que estic molt content”, comenta Pifarré, que suporta la pandèmia millor que si estigués a Lleida.

El lleidatà està meditant seriosament competir amb un altre país.

El lleidatà està meditant seriosament competir amb un altre país.SEGRE

tracking