Caiguda d'Àlex Márquez que frena la remuntada

Àlex Márquez se'n va anar a terra quan rodava quart i lluitava pel tercer podi consecutiu || Morbidelli va dominar de principi a fi i va guanyar el segon GP

L’Àlex, al centre del grup, va poder remuntar fins que va caure.

L’Àlex, al centre del grup, va poder remuntar fins que va caure.REPSOL MEDIA

Àlex Márquez no va poder encadenar el tercer podi consecutiu al Mundial de MotoGP al caure quan anava quart, ja lluitant per les posicions d’honor i després de remuntar des de la desena posició de la graella. La caiguda, a nou voltes per al final, va frenar la seua remuntada i el va obligar a abandonar, amb la qual cosa sumava un zero que el fa baixar a la tretzena posició de la general, que continua comandant Joan Mir, ara amb més avantatge després de ser ahir tercer i Quartararo vuitè, en un gran premi dominat de principi a final per Franco Morbidelli.

L’italià no va tenir rival al Gran Premi de Terol disputat al circuit Motorland d’Alcanyís, al beneficiar-se de la caiguda del més ràpid dels entrenaments, Takaaki Nakagami (Honda RC 213 V). El japonès no es va deixar sorprendre a la sortida malgrat els esforços tant de Morbidelli com d’Àlex Rins per superar-lo, encara que va durar poc l’alegria del nipó, ja que al revolt cinc de Carlos Checa va caure a terra al perdre per complet l’adherència al tren davanter, probablement per voler forçar massa ràpid el ritme per distanciar-se dels rivals.

El balear, tercer al darrere de Rins, augmenta a 14 punts l’avantatge sobre Quartararo, vuitè ahir

Poc abans s’havien vist involucrats en un altre contratemps l’australià Jack Miller (Ducati Desmosedici GP20), envestit pel sud-africà Brad Binder (KTM RC 16). No s’havia complert el primer gir i la cursa ja havia perdut tres protagonistes i deixat al capdavant Morbidelli, seguit per Rins, mentre que Joan Mir, que sortia des d’una retardada dotzena posició, era cinquè ja a la tercera volta.

Des del darrere i a ritme de volta ràpida s’anava atansant també Àlex Márquez (Repsol Honda RC 213 V), sisè just al darrere del líder del Mundial, a qui li va costar superar Maverick Viñales, que anava darrere del francès Johann Zarco, la primera Ducati, en tercera posició, mentre que Andrea Dovizioso, involucrat en la lluita pel títol mundial, no era capaç de remuntar des de la dotzena plaça en el sisè gir.

En aquesta mateixa volta tant Mir com Márquez van superar de manera magistral Viñales per anar a la caça de Zarco i neutralitzar l’avantatge que llavors tenien al capdavant Morbidelli, autor del nou rècord del circuit al rodar en 1:48.089, que batia el registre del 2015 de Jorge Lorenzo quan era pilot de Yamaha (1:48.120) i Àlex Rins. Morbidelli va aguantar la pressió que va exercir sobre ell el barceloní, mentre que Zarco va intentar frenar els embats de Mir i Márquez i amb això va permetre que el duo del davant augmentés les diferències per sobre dels dos segons.

En l’onzè gir dels vint-i-tres als quals estava prevista la carrera, Mir va superar Zarco i gairebé al final d’aquest gir, en el llarg revolt d’entrada a meta, que el pilot de Cervera broda, va superar el francès, que li va tornar l’avançament a final de recta, encara que Márquez no va tardar més que un parell de revolts a superar-lo de nou. Tanmateix, el lleidatà no va poder aguantar la pressió de veure que Mir se n’anava a poc a poc i va intentar forçar el ritme, la qual cosa li va fer cometre un error al revolt dos que el va fer caure per terra a nou voltes del final, i va haver d’anar-se’n al box sensiblement enfadat.

Al davant, Franco Morbidelli va saber mantenir un ritme molt constant i amb un exigu avantatge de mig segon sobre Rins va aconseguir mantenir el liderat a la cursa de Terol, encara que perseverant com pocs, el pilot de Suzuki, vencedor el cap de setmana passat en aquest mateix escenari, va esgarrapar mil·lèsima a mil·lèsima el seu rival fins que es va enganxar literalment al seu rebuf, si bé un error del barceloní va permetre que a set voltes del final l’italià portés el seu avantatge gairebé al segon, que ja va ser irrecuperable.

Amb Morbidelli vencedor i els pilots de Suzuki al seu darrere, Rins i Mir, la quarta plaça va ser per a Pol Espargaró (KTM), amb Maverick Viñales setè, Fabio Quartararo vuitè, Iker Lecuona (KTM RC 16), novè i l’italià Danilo Petrucci (Ducati Desmosedici GP20), desè. Andrea Dovizioso no va poder passar de la tretzena posició i s’allunya de les possibilitats de lluitar pel títol mundial, que ara té una mica més a prop Mir.

El balear compte ara amb 14 punts d’avantatge sobre Quartararo, 19 respecte a Viñales, 25 sobre Morbidelli, 28 sobre Dovizioso i 32 respecte al seu company d’equip Rins.

Àlex Márquez va entonar al final del gran premi el mea culpa i va lamentar l’“error” que el va tirar per terra quan buscava el podi del Gran Premi de Terol, cosa que hauria estat el tercer consecutiu en el que va de temporada en la seua estrena a la categoria reina. “Ha estat error meu. He perdut una mica de temps amb Zarco i Mir s’estava escapant, així que probablement he pressionat massa per atrapar-lo. Avui –ahir– pensava massa en el podi perquè realment crec que teníem el ritme, però hem de ser sempre pacients”, va dir en declaracions facilitades pel seu equip.

El pilot de Cervera sortia desè a la recerca d’una nova remuntada, però quan rodava quart, a nou voltes del final, va tenir una caiguda. “Ha estat un altre error de rookie, però hem d’estar orgullosos del cap de setmana que hem fet i d’aquestes tres curses seguides en general”, va assenyalar. “Dos podis i un cap de setmana fort aquí lluitant. Hem fet un bon progrés, però siguem realistes, hem de mantenir la calma i mirar quin és el nostre objectiu”, va afegir l’Àlex, que també va rebre el suport del seu germà a les xarxes.

“Llàstima! Així són les carreres i les fases d’aprenentatge. Dels errors se n’aprèn, el més important és treure el cap per les posicions davanteres i gaudir a sobre de la moto. Gran cap de setmana, Àlex”, va escriure el Marc al seu compte de Twitter.

Lowes guanya i és nou líder de Moto2 i Masiá s’atansa a Arenas El britànic Sam Lowes (Estrella Galicia 0,0 Kalex) va guanyar amb autoritat la categoria de Moto2, mentre que el valencià Jaume Masiá ho va fer per velocitat a Moto3. Lowes va demostrar que està en un altre nivell des del mateix moment en què es va apagar el semàfor roig i es va adjudicar la tercera victòria consecutiva, la qual cosa el porta fins a la primera posició del Mundial de la categoria amb 178 punts, set més que el fins ara líder, l’italià Enea Bastianini (Kalex), que ahir va ser tercer.