SEGRE

DEPORTES

Maradona ja és etern

L'argentí, una figura llegendària amb dos cares, mor als 60 anys al patir una parada cardiorespiratòria al seu domicili

Diego Maradona també era adorat a Nàpols.

Diego Maradona també era adorat a Nàpols.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exfutbolista argentí Diego Armando Maradona, considerat un dels millors de la història, va morir ahir als 60 anys al patir una parada cardiorrespiratoira a la seua casa de la localitat de Tigre. La seua mort va provocar una gran commoció, no només al seu país, on era un ídol, malgrat el seu costat fosc per culpa de les seues addiccions, sinó també al món del futbol i l’esport en general. Van ser innombrables les mostres de dolor tot just conèixer-se la seua mort.

Maradona, guanyador del Mundial’86 amb la selecció argentina, va ser ingressat d’urgència fa tres setmanes en una clínica de la ciutat de La Plata, on va ser operat per un hematoma al cervell. La seua recuperació havia sorprès els metges després d’aquest últim ensurt amb la seua delicada salut. Maradona va complir els 60 el 30 d’octubre en un dia que més que festa va sembrar de preocupació el país albiceleste, al veure el seu ídol molt desmillorat.

Diego amb prou feines va poder caminar sol en l’homenatge que va rebre el tècnic de Gimnasia y Esgrima sobre la gespa, un acte breu que ràpidament el va tornar a casa seua. Després del seu ingrés a La Plata es va detectar aquest hematoma del qual va ser operat sense complicacions i amb una recuperació que donava per conclòs un nou capítol del seu historial clínic.La mà de Déu quedarà sempre per al record, el segon títol mundial per a l’Argentina a Mèxic’86. A nivell de clubs, Maradona va fer especial carrera al Nàpols, després del seu pas pel Barça, on va portar l’equip del sud d’Itàlia a guanyar els seus dos primers títols de Sèrie A (1987 i 1990).

D’altra banda, el recompte de la seua atrafegada vida fora dels camps va engreixar aquest historial de complicacions. L’any 2000, Maradona va ser ingressat al Policlínic La Barra de Punta del Este (Uruguai) amb un quadre crític, relacionat amb el consum de cocaïna. Després de salvar la mort per primera vegada, el 10 es va instal·lar a Cuba per rehabilitar-se de les addiccions.

La mort de Diego Maradona “no té més que característiques naturals” i al seu cos “no es va advertir cap signe de criminalitat” o “violència”, va informar el Fiscal General del departament de San Isidro (província de Buenos Aires) John Broyad.

Maradona, ídol etern abans fins i tot de la seua mort, passarà als annals de la història com a més que un simple tòtem futbolístic que vorejarà la iconitat pop, carn de pòsters i samarretes per a l’eternitat gràcies a una biografia marcada per les pujades plenes d’èxits inigualables i de caigudes incomptables fins a l’infern.

Tractat com un déu, estimat, venerat, admirat i respectat, però també jutjat, criticat i qüestionat, tot això, i molt més, va ser Diego Armando Maradona, l’home que va morir ahir, però que es va tornar un mite en vida gràcies al futbol i a la seua personalitat, sempre polèmica fora dels camps de futbol i, moltes vegades, també dins.

El seu adéu marcarà un abans i un després d’un poble que no podrà oblidar una figura que va començar a colpejar una pilota a la perifèria de Buenos Aires. Nascut un 30 d’octubre del 1960 en una família humil, Maradona va fer del futbol una obsessió amb què va aconseguir sortir de Vila Fiorito i regnar en l’esport que estimava.

barcelona

Leo Messi va ser un dels molts que van mostrar el seu dolor per la mort de Maradona. En una imatge compartida a Instagram, en la qual es pot veure tots dos junts, Messi qualificava el d’ahir com “un dia molt trist per a tots els argentins i per al futbol”. “Ens deixa, però no se’n va, perquè el Diego és etern. Em quedo amb tots els moments macos viscuts amb ell i volia aprofitar per enviar el condol a tota la seua família i amics. QEPD (Que En Pau Descansi)”, va escriure. El Barcelona també va recordar el deu al seu Twitter: “El FC Barcelona expressa la seua més sentida condolença per la mort de Maradona, jugador del nostre Club (1982-84) i una icona del futbol mundial. Descansa en pau, Diego.” En posteriors tuis va afegir “Gràcies per tot, Diego”, “Dos anys de màgia al Camp Nou” i “¡Qué bueno que exististe, Diego!”.

Andrés Iniesta, jugador del Vissel Kobe japonès, va lamentar des de Qatar, on està disputant la fase de grups de la Lliga de Campions d’Àsia, la mort de Maradona. “El teu record serà etern. No t’oblidarem. Descansa en pau, Diego”, va publicar a les seues xarxes socials l’exblaugrana.

També el Nàpols, club al qual va ajudar a guanyar les dos primeres Lligues de la seua història, a més d’una Copa, una Supercopa i una Copa de la UEFA, va recordar Diego. “Tots esperen les nostres paraules. Però, quines paraules podem utilitzar per a un dolor com el que estem experimentant? Ara és el moment de les llàgrimes, després hi haurà temps per a les paraules.”

Diego Maradona també era adorat a Nàpols.

Diego Maradona també era adorat a Nàpols.EFE

tracking