ELS DETALLS

El primer títol de la nova era

El Barça conquereix la seua trenta-unena Copa del Rei a l'esclafar l'Athletic Club a la segona meitat || Griezmann, De Jong i un doblet de Messi en dotze minuts rubriquen una actuació espectacular

Leo Messi va compartir amb Sergio Busquets el moment d’aixecar la copa de campions davant dels seus companys, que ho van celebrar en gran.RFEF

El Barça va golejar per 0-4 l’Athletic Club a La Cartuja de Sevilla, on va guanyar amb solvència i brillantor el seu trenta-unè títol coper de la història en un partit que va dominar en tot moment i en el qual va passar per sobre d’un rival inofensiu i que va perdre la seua segona final copera en dos setmanes, després de caure en l’anterior davant de la Reial Societat. El conjunt de Ronald Koeman, que conquereix el primer títol de la seua etapa com a tècnic culer, ja va deixar clara la neta superioritat des de la primera meitat, malgrat que no va tenir encert en les ocasions de gol que va generar, al contrari que a la segona, en què va traslladar al marcador la supremacia i el bon joc amb un gol d’Antoine Griezmann, un altre del neerlandès Frenkie de Jong i un doblet de Leo Messi en dotze minuts, des del 60 fins al 72.

Koeman va treure un onze blaugrana amb Piqué, que es va perdre el clàssic contra el Madrid però ja recuperat del problema al genoll, en una defensa de tres amb Mingueza i Lenglet, en detriment d’Araújo; De Jong, Sergi Busquets i Pedri al mig, i Leo Messi i Griezmann a dalt, amb Dembélé a la banqueta. La final va arrancar amb un absolut domini dels culers per la seua facilitat per plantar-se davant de l’àrea rival i amb els blanc-i-vermells molt incòmodes i incapaços de forçar errors i robar pilotes per armar ràpids atacs a la contra.

Al contrari, el Barcelona, molt més incisiu des de l’inici amb un futbol de toc, però profund, i amb les idees clares, va rondar amb assiduïtat a prop del marc defensat per Unai Simón davant d’un Athletic al qual amb prou feines li durava la pilota en el seu poder i que va buscar sense èxit sorprendre amb puntuals cops de pilota llargs per a Iñaki Williams, sempre lligat de mans per un imperial Piqué..

Malgrat el seu domini, el Barça no va estar precís en la rematada, com en un tret a la base del pal dret de De Jong als 5 minuts, després d’una connexió amb Messi, ni en un intent de l’astre argentí en l’equador d’aquest període, després de diverses combinacions dins de l’àrea, que va aturar sense patiments Unai Simón. El quadre bilbaí, atabalat pel control gairebé aclaparador del joc per part del seu rival, va voler deixondir-se i en un llançament de falta va donar el seu primer i únic avís a la primera meitat, però la rematada amb la punta de la bota d’Íñigo Martínez va sortir fora per poc.

El Barça domina de principi a fi i no sentencia abans per la seua falta de punteria en atac

Els barcelonistes van mantenir el domini, si bé els va faltar trobar l’última passada o la rematada oportuna per augmentar el seu perill davant de l’àrea del quadre basc, que es va refer, a base de treball i de disciplina i intensitat, encara que va pagar el peatge de tenir una presència ofensiva molt escassa o fins i tot nul·la. A la represa, Marcelino va buscar solucions.

Muniain, desaparegut a la primera meitat potser al no estar físicament al màxim, va deixar el seu lloc a Lekue, que es va situar de lateral dret perquè De Marcos avancés la seua posició i Berenguer es canviés de banda fins que poc després el va substituir Mikel Vesga per reforçar la medul·lar. El guió, tanmateix, no va variar.

El Barcelona va continuar manant i va gaudir de fins a tres ocasions clares en els deu primers minuts que no es van convertir en gol per l’actuació miraculosa d’Unai Simón, que, molt inspirat, va treure la pilota amb el peu a Griezmann, va rebutjar un xut de Pedri a la base del pal i després una rematada des de l’àrea petita de Busquets. Tot i així, el conjunt blaugrana, immensament superior, va continuar apretant i al final va obrir la llauna a l’hora de joc amb el 0-1 de Griezmann, que va creuar amb l’esquerra la pilota a Simón en una centrada mitjana des de la dreta de De Jong, que va ser un cop per a un Athletic que ja no es va recuperar.

Als tres minuts, el neerlandès, incombustible en tasques de contenció i també en atac per la seua potència per arribar des de la segona línia, va marcar el segon al rematar de cap a l’àrea petita una centrada mesurada de Jordi Alba i, cinc minuts després, va combinar molt bé amb Messi perquè l’argentí, després de driblar el seu marcador a l’àrea, batés de nou Simón de tret creuat. En ple desconcert de l’Athletic, i malgrat que Marcelino va intentar la reacció amb un triple canvi a l’entrar Unai Núñez, Yuri i Villalibre per Yeray, Unai López i Williams, aquest molt desassistit en tot el xoc, Messi va firmar el 0-4 d’un ajustat i precís xut en una nova assistència del seu soci Alba, malgrat que Simón va arribar a tocar la pilota.

Els blaugranes van controlar sense problemes una final en la qual van dominar del tot un Athletic disminuït, molt tocat i que va encaixar un cinquè gol, obra d’un actiu Griezmann a quatre de la conclusió, encara que va ser anul·lat per fora de joc després d’intervenir el VAR i això va lliurar el quadre basc d’emportar-se una maneta. Ara, a buscar la Lliga i el doblet.