SEGRE

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA

La lleidatana Àngela Mora, amb síndrome de Down, la primera a anar al campionat d'Espanya amb companyes sense discapacitat

La lleidatana Àngela Mora, amb síndrome de Down, farà història al desembre al ser la primera a competir en un Estatal per a gimnastes sense discapacitat || Té 17 anys i és de Maials

Àngela Mora, en primer pla, durant un entrenament a terra.

Àngela Mora, en primer pla, durant un entrenament a terra.JULIÁN GARCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La lleidatana Àngela Mora, gimnasta de 17 anys amb síndrome de Down, trencarà barreres en l’esport i farà un nou pas cap a la inclusió al ser la primera a participar en un Estatal de gimnàstica artística federat amb esportistes sense discapacitat. La cita històrica per a aquesta jove de Maials arribarà entre el 3 i 8 de desembre en el Campionat d’Espanya Individual, Clubs i Autonomies i Estatal Base de gimnàstica artística, tant en modalitat masculina com a femenina, que acollirà Pamplona amb uns 1.200 participants en les quatre categories. Àngela, que pertany a Asvolcall Lleida però competeix i s’entrena amb el club Gimnàstic FEDAC, ja va fer història el març del 2019 al competir a la Copa Catalana. Llavors hi va participar al costat d’una altra lleidatana Marta Jové, companya de club ara retirada, i Pía Arumí, del Club Gimnàstic Osona.

Aquesta vegada, en l’Estatal, serà l’única de les més de mil participants.La història d’Àngela Mora no es pot comprendre ni deslligar de la de la seua entrenadora al club FEDAC, Maribel Moncasí, que la va conèixer quan era una nena. “L’Àngela va començar en la gimnàstica fa cinc anys i primer va participar en els Special Olympics, però vam voler fer un pas endavant cap a la inclusió quan va competir a la Copa Catalana. Ara tornarem a ser el primer club que aposta per l’esport inclusiu amb la seua participació en el Campionat d’Espanya”, explica Moncasí, que descriu així l’Àngela: “Tímida, molt dolça, amb un somriure que captiva i molt disciplinada.”La gimnasta lleidatana competirà en la categoria Base 2 i s’ha guanyat la participació en l’Estatal per mèrits propis. Fa honor a la frase que té Moncasí a les seues xarxes socials: “No és més guanyador el que guanya que el que s’esforça i ho intenta.”

Va sortir amb Puyol en un espot per a Special Olympics

Àngela Mora i l’exfutbolista Carles Puyol van ser els protagonistes de l’espot oficial dels Jocs Special Olympics 2018, que es van celebrar a la Seu i Andorra, on van participar més de 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual d’un total de 13 països.

En l’audiovisual, que es va rodar a les instal·lacions de l’Inefc, apareix Carles Puyol fent uns moviments sobre un tapís amb un cèrcol, mentre darrere seu apareix Àngela Mora, que li dedica un somriure. Aquesta va ser l’última competició per a esportistes amb necessitats especials en la qual va participar la jove gimnasta de Maials. Va guanyar un total de tres medalles: dos de plata, en barra i en cèrcol, i una més de bronze a terra.

La Federació Catalana va fer la petició a l’Espanyola

La Federació Catalana de Gimnàstica va ser la que va mediar amb l’Espanyola perquè s’admetés la participació d’Àngela Mora a l’Estatal, ja que no hi havia precedents. El president de la Catalana, Xavier March, explica que “van ser molt receptius. Nosaltres en el seu dia vam apostar per la gimnàstica inclusiva. Quan vam començar a desenvolupar el programa per a gimnastes amb discapacitat no ho vam contemplar de forma diferent de la resta. Com que l’Àngela va complir els objectius esportius i es va classificar per a l’Estatal tenia tot el dret a anar-hi”. March espera que “marqui un camí” i elogia Maribel Moncasí “perquè està fent una gran feina per la inclusió”.

tracking