SEGRE

ATLETISME MUNDIAL SUB-20 DE CALI

Berta Segura, sisena del món

La lleidatana, de 19 anys, va arrancar molt bé però es va quedar sense medalla en 400 metres || Primera espanyola a disputar una final mundialista d'aquesta distància en els últims 32 anys

Berta Segura, a la foto amb el seu entrenador, Iván Espílez, hores abans de disputar la final.

Berta Segura, a la foto amb el seu entrenador, Iván Espílez, hores abans de disputar la final.RFEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lleidatana Berta Segura va aconseguir ahir la sisena posició a la final dels 400 metres llisos, una prova en la qual va arrancar molt bé, es va mantenir en llocs de podi superat l’equador, però en els metres finals es va enfonsar i no va poder firmar una medalla que hauria estat històrica. Berta va córrer per sota del seu rècord d’Espanya i va firmar un 52.56. La victòria va ser per a la gran favorita, la britànica Yemi Mary John, seguida per la keniana Damaris Mutunga i l’índia Rupal.

L’atleta del Lleida Unió Atlètica i entrenada pel també lleidatà Iván Espílez ja havia fet història a les semifinals, que van haver de ser retardades la matinada de dimecres a dijous per culpa de la pluja. Va repetir victòria en la semifinal amb la seua segona millor marca (52.51), a tan sols una centèsima del seu rècord estatal (52.50), que havia establert el dia abans a les preliminars, i es va colar en la lluita per les medalles amb la sisena millor marca entre les finalistes.El seu resultat va ser històric, ja que es va convertir en la segona finalista espanyola en 400 metres llisos en uns Mundials sub-20. L’únic precedent datava de fa 32 anys i el va protagonitzar la val·lisoletana Julia Merino, que va ser olímpica en els Jocs de Barcelona’92, que va aconseguir la cinquena posició en la cita de Plovdiv (Bulgària) el 1990 amb 53.48, si bé després firmaria una sensacional quarta posició en els Europeus en pista coberta del 1992 a Gènova.En categoria masculina només un atleta ha aconseguit estar entre els vuit millors sub-20 del planeta, i també va ser un atleta català, David Canal, de Cerdanyola del Vallès, que va ser setè amb 47.21 a Sydney el 1996 i que l’any següent conqueriria el títol europeu júnior.

També compta amb una sensacional plata en els Europeus de Munic del 2002 i una altra sota sostre el 2005 a Madrid.Berta Segura viu el millor moment de la seua carrera. Va ser campiona iberoamericana a la Nucia amb el 4x400 espanyol absolut i el mes de juny passat va batre la seua marca personal a Huelva amb 52.72, polvoritzant l’anterior rècord espanyol de la categoria que posseïa des del 2919 amb 53.22 Andrea Jiménez –també va suposar un nou rècord català absolut.Dotada d’una extraordinària capacitat competitiva, l’atleta de l’Aldahra Lleida UA es va proclamar amb 19 anys acabats de complir subcampiona estatal absoluta a Nerja darrere de la blaugrana Eva Santidrián i va tornar a rebaixar ambdós rècords, l’espanyol sub-20 i català absolut, per deixar-los en 52.66, a banda de proclamar-se campiona d’Espanya sub-20.

Elena Guiu, primera espanyola a córrer una final de 100 metres

Elena Guiu, de Vilella de Cinca, s’ha convertit en la primera espanyola a disputar la final dels 100 metres llisos en un Mundial, aconseguint la vuitena plaça amb una marca d’11:52 segons.

Una fita per a aquest esport i per a una esportista formada al Club Atletisme Fraga-Baix Cinca, de sols 17 anys, que es va classificar per a la final aconseguint a les semis la millor marca personal, 11:46, i quedant-se a només tres dècimes del rècord d’Espanya. A la final, Jamaica no va donar opció. Tina Clayton va revalidar títol amb una marca de 10:95, la millor en la història dels campionats.

La seua compatriota Serena Cole, amb 11:14, va fer plata i la nord-americana Shawnti Jackson, filla de Bershawn, campió mundial de 400 tanques el 2005, va ser bronze.

Berta Segura, a la foto amb el seu entrenador, Iván Espílez, hores abans de disputar la final.

Berta Segura, a la foto amb el seu entrenador, Iván Espílez, hores abans de disputar la final.RFEA

tracking