QATAR

Austràlia guanya Dinamarca i salta a vuitens

Els australians han igualat la gesta del 2006 al passar contra pronòstic a vuitens

La selecció australiana celebra la classificació per a vuitens de final després de derrotar Dinamarca.

Austràlia guanya Dinamarca i salta a vuitensEP

Austràlia ha guanyat a Dinamarca (1-0) en l’últim partit del Grup D del Mundial de Qatar i ha aconseguit igualar la gesta de 2006 al passar, contra tot pronòstic, als vuitens de final gràcies a un golàs a la contra de Leckie que va esborrar del mapa a uns 'vikings’que van remar sense rumb.

Depenia de si mateix l’equip oceànic i no ha fallat. Ha estat dos minuts fora dels vuitens, quan Tunísia s’ha avançat provisionalment contra França, però un bonic gol de Mathew Leckie en el minut 60 ha tornat a formar un terratrèmol a les grades del Estadio Al Yanub que ha arribat com a tsunami a Austràlia.

Els 'Socceroos' estan una altra vegada, 16 anys després, en uns vuitens de final d’un Mundial. Ho van fer el 2006, en la que era la seua segona presència en un campionat del Món. Ara, amb un equip sense grans estrelles i sent el 'ventafocs’, els 'cangurs’han saltat a vuitens per donar una de les grans sorpreses de Qatar 2022.

Ha estat Leckie, l’extrem esquerre del Melbourne City --equip del conglomerat de clues del Manchester City--, que als seus 31 anys ha aconseguit el gol de la seua vida. La seua cursa i els seus dríblings han canviat el signe del partit i el rumb d’una Dinamarca que ja anava perduda i que ha estat incapaç de trobar la meta australiana. Així, els de Graham Arnold repetiran el somni dels vuitens 16 anys després.

Ha començat millor Dinamarca, amb una gran ocasió per a Jensen en el minut 11 que Mathew Ryan ha anul·lat. El 18', l’exporter de València o Reial Societat ha tornat a desviar un centre perillós de Joakim Maehle. Però allà es va perdre la nau 'vikinga', incapaç d’arribar a una Austràlia cada vegada més lluny en el verd, al marcador i en la classificació del grup.

Després del descans, en el 58,' Tunísia ha activat sense voler-ho a Austràlia. Feia dos minuts que els 'aussies' es veien fora del Mundial. Dos minuts des del gol de Tunísia davant de França que els feia fora de Qatar 2022. I, com si ho sabessin, els 'socceroos' han anat rabents a buscar el gol. Tant, que en aquells dos minuts, Leckie ha obrat la màgia.

L’extrem n’ha aprofitat una de ràpida contra d’Austràlia, després de recuperar una pilota en la seua pròpia àrea, per giravoltar al seu defensor amb una retallada cap a dins i un altre més cap a fora per a, amb precisió, creuar la pilota i superar el porter Kasper Schmeichel. Golàs que ha posat de nou als 'aussies' en els vuitens de final.

A partir d’allà, el seleccionador danès Kasper Hjulmand ha revolucionat l’equip. Ha donat entrada als davanters Kasper Dolberg --que ha marcat en el 71 però en fora de joc, i el VAR ha actuat per anul·lar-lo-- i Andreas Cornelius, a més de modificar el sistema. No hi ha hagut manera.

Christian Eriksen ha anat de més a menys i la llum del seu far s’ha idoapagando, igual que les opcions de classificació per als seus. Dinamarca necessitava dos gols però la veritat és que no han gaudit de cap ocasió clara, ni si més no, per empatar. Un 'escorpí' de Dolberg, que ha arribat fluix i tou a les mans de Ryan, ha estat el més destacat. Final de l'expedició 'vikinga' i nou salt dels 'cangaroos' cap a la història.