SEGRE

internet

Google demana 100.000 euros a un 'youtuber' menor que va contractar publicitat per error

El jove, membre d'una banda musical, és veí de Torrevieja, Alacant

El logo de Google.

Google demana 100.000 euros a un 'youtuber' menor que va contractar publicitat per errorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’operador Google ha tractat de carregar diversos imports que sumeixin uns 100.100 euros en el compte bancari d’un "youtuber" de 12 anys de Torrevieja (Alacant) que, per error, havia contractat publicitat per als vídeos que penjava de la seua banda musical.

La mare del petit, Inma Quesada, ha explicat a Efe que el seu fill toca la trompeta a la banda musical Los Salerosos de Torrevieja i que solia penjar els vídeos de les actuacions.

A mitjans d’agost i sense que el sabés ella ni el seu marit, el seu fill i un amic de 15 anys es van posar a l’ordinador del seu quart i van decidir contractar el producte "AdSense" de Google amb la intenció que el navegador inclogués diversa publicitat al costat dels seus vídeos i, d’aquesta manera, cobrar diners si el penjat tenia moltes visites.

Però es van equivocar i, al contrari, els dos menors van contractar en "dos senzills passos" i "sense demanar DNI ni edat ni res a part d’un nom i un compte bancari" el producte "AdWords" de Google, que consisteix a comprar publicitat perquè els seus vídeos fossin més vistos, la qual cosa comporta uns determinats pagaments.

Quesada es troba a l’atur i es dedica a les tasques de la llar mentre que el seu marit és venedor ambulant de llaminadures, i a més del nen que ha comès l’error tenen uns altres dos fills, una de 10 anys i un altre de 6.

La mare ha explicat que estan "molt fastiguejats" i ha afirmat que el seu fill "no tenia ni idea" del que cosa feia, mentre ha denunciat públicament la facilitat amb què un menor pot formalitzar un contracte amb Google sense que li sol·licitin la documentació, ni li preguntessin ni tan sols l’edat: "Això li pot passar a qualsevol".

"Només li van demanar un compte bancari i un nom", ha insistit Quesada, que ha relatat que, per la seua edat, el seu fill "no és conscient de l’embolic que ha creat" i que, a diferència dels pares, no està preocupat perquè pensa que "no passarà res".

L’advocat de la família, Fernando Fraile, ha assenyalat a Efe que fins ara no han trobat un interlocutor a Google i que la família vol evitar els tribunals i que vol solucionar-lo com més aviat millor i a poder ser si necessitat d’anar al jutjat".

Ha assenyalat que els arguments de la família són que no hi pot haver un consentiment vàlid en un contracte subscrit per un menor d’edat i que el nen "no volia" contractar cap publicitat sinó al contrari, és a dir, "rebre diners per les visites que pogués tenir".

Els càrrecs de Google van començar a arribar al compte obert a nom del petit, que tenia uns 2.000 euros de saldo, a començaments de setembre, i al principi no van cridar l’atenció en ser de 50, 90 i 15 euros.

"Però va arribar un moment en què es va rebre un càrrec de 900 i després un altre de gairebé 19.700 euros", que va deixar el compte al descobert i va provocar que l’entitat bancària donés avís als pares. Després d’aquesta quantitat, es va rebre el 26 de setembre un altre càrrec per uns 78.000 euros, encara que el compte ja estava bloquejat i els rebuts anteriors havien estat tornats.

Al principi, la família no podia sospitar l’origen dels càrrecs i es van posar en mans d’un amic informàtic, Francisco Pacheco, qui els va treure de dubtes i els va aconsellar dirigir-se a un advocat.

"El cridaner d’aquest cas és que es facilita en excés contractar sense comprovar pràcticament res, ni si més no de qui es tracta", ha relatat el lletrat, que tampoc no s’explica com s’ha pogut generar aquesta xifra per despeses de publicitat en menys d’un mes.

tracking