SEGRE

balanç

Lleida encapçala el descens de la natalitat a Catalunya

L'Urgell, la comarca on més baixen els naixements i el Pallars Jussà, on més pugen

Segre

Lleida encapçala el descens de la natalitat a CatalunyaSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2015 el nombre de nascuts vius registrats a Catalunya és de 70.138, xifra que representa una disminució del 2% en relació amb el 2014, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Si ens centrem en les dades de Lleida, la regió de Ponent lidera el descens de la natalitat, amb un -5% respecte l'any anterior, mentre que a l'Alt Pirineu i Aran la baixada també és superior a la mitjana catalana, en aquest cas d'un -3,1%.

Per comarques, l'Urgell encapçala el descens dels naixements a Catalunya, amb un -17%, només superada pel Moianès. Això sí, la demarcació de Lleida també té a les seues files la comarca on més va créixer la natalitat el 2015: el Pallars Sobirà amb un augment del 33%

La tendència descendent del nombre de nascuts vius, iniciada l’any 2008 i que pot tenir continuïtat fins a ben entrada la tercera dècada d’aquest segle, ve motivada per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil a Catalunya, ja que el nombre mitjà de fills per dona (1,39) és lleugerament superior al del 2014.

Edat de maternitat

L’edat mitjana a la maternitat (31,9 anys) s’ha endarrerit un any des del 2005 pel descens de la fecunditat de les dones joves i per l’augment de la fecunditat de les dones de 35 anys i més. L’augment principal correspon a les edats de 35 a 39 anys, que amb 66 naixements per cada 1.000 dones es consolida com el segon grup d’edat amb més naixements l’any 2015 (després del grup de 30 a 34 anys). Tenir fills després dels quaranta anys és encara un fet minoritari, però cada vegada és més freqüent. L’any 2015 hi ha 5.662 nadons que tenen una mare de 40 anys i més, que representen el 8,1% del total de nascuts vius, mentre que 10 anys enrere aquesta proporció era del 3,6%.

tracking