SEGRE

SALUT AVENÇOS

Menys morts per ictus

La mortalitat per aquesta patologia es redueix d’un 20% a un 10% en dos dècades || Afecta més de 800 lleidatans cada any i el 80% dels casos es podria prevenir

Un moment de la presentació, ahir, de les activitats organitzades per a La Marató.

Un moment de la presentació, ahir, de les activitats organitzades per a La Marató.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els avenços en els tractaments i en les estratègies de detecció han possibilitat que la mortalitat per ictus s’hagi reduït a la meitat en dos dècades. I és que fa vint anys el 20% de les persones que patia aquesta patologia, entre 800 i 850 cada any a Ponent, moria, mentre que actualment aquest percentatge ronda el 10% entre les persones ateses a l’hospital Arnau de Vilanova. Així ho va confirmar ahir Francesc Purroy, neuròleg de l’hospital lleidatà i president de la Societat Catalana de Neurologia, a la presentació d’activitats per a La Marató (vegeu el desglossament), que dedica la pròxima edició a la malaltia. I és que els passos fets també han permès disminuir la probabilitat de patir una discapacitat com a seqüela. Ocorre en quatre de cada deu casos, mentre que abans de l’any 2000 es registrava en sis de cada deu.

Malgrat tot, l’ictus és una de les tres principals causes de mort i el patiran una de cada sis persones. Però la prevenció és una de les armes clau, ja que el 80% dels casos podria evitar-se controlant els factors de risc, com són la pressió arterial, el colesterol, la diabetis o el consum de tabac. “A més, una de cada quatre persones que pateixen un ictus, les setmanes prèvies, té un avís, per la qual cosa podríem prevenir de forma fàcil un 25% dels casos”, va explicar Purroy. També hi ha causes sobre les quals no es pot actuar, com per exemple l’edat, que fa que Lleida, amb una població més envellida, tingui una incidència més gran.

Entitats de Lleida s’uneixen per fer activitats per a La MaratóEl grup de Neurociències Clíniques de l’IRBLleida, el Centre Neurorehabilitador de la Fundació Esclerosi Múltiple, l’associació lleidatana d’ictus Amill i Aspid s’han unit per organitzar dos activitats amb les quals recaptar fons per a La Marató de TV3. Són una taula redona, demà al Rectorat, a les 17.00 hores, i una jornada lúdica el pròxim 17 de desembre, a Sant Joan. L’objectiu és promoure la investigació, com la de l’IRBLleida sobre biomarcadors que permetin predir la malaltia.

tracking