SEGRE

INTERNET

Vols saber quants diners generes a Facebook amb les teues dades?

Enginyers espanyols creen una eina gratuïta

Vols saber quants diners generes a Facebook amb les teues dades?

Vols saber quants diners generes a Facebook amb les teues dades?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per conscienciar de la importància de la privacitat, una sofisticada eina creada per enginyers espanyols dins d’un projecte de la UE, permetrà a l’usuari de Facebook visualitzar amb tot just un "clic" els ingressos per publicitat que genera en temps real la seua navegació a la plataforma.

Aquesta eina d’ús gratuït ha estat desenvolupada per enginyers de la UniversidadCarlos III de Madrid (UC3M), del Departament de Telemàtica, i forma part del projecte europeu Types, dins del programa Horizon 2020 i del Data Transparency Lab, una iniciativa que promou la transparència a Internet, amb l’objectiu de conscienciar l’internauta de la importància de protegir la seua privacitat digital.

Empreses com Telefónica I+D, la xarxa Eurecat, l’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI) o IAB Europa formen part del consorci internacional que impulsa aquest ambiciós projecte, amb una participació espanyola d’entorn del 50 per cent, i del que també formen part entitats d’Alemanya, Grècia i Israel.

Sota el nom "FDVT: Facebook Data Valuation Tool", l’eina acabada de llançar, ajuda a visualitzar a tall de caixa enregistradora virtual, des d’una petita finestra que s’obre en la part superior dreta de la pantalla quan s’entra a Facebook, els ingressos que va generant la navegació d’un usuari a la plataforma.

Gairebé 6.000 milions de dòlars de benefici aquest any

Segons les últimes dades de Facebook, que situen en gairebé 1.800 milions el seu nombre d’usuaris actius, la xarxa social va obtenir un benefici net de 5.944 milions de dòlars en els nou primers mesos de l’any, un increment del 179 % respecte al mateix període de l’any passat, en gran manera pels seus ingressos en publicitat.

Així, d’acord a les xifres, dels al voltant de 7.000 milions de dòlars d’ingressos en l’últim trimestre, uns 6.800 milions van correspondre només a venda d’anuncis, un 59 % més que en el mateix tram de l’any anterior.

Facebook ingressa diners per publicitat contínuament amb els seus usuaris, "fins i tot quan l’internauta dins de la seua plataforma ni tan sols no punxa als anuncis", han explicat els germans Rubén i Ángel Cuevas, de la UC3M, dos dels desenvolupadors de la innovadora eina de l’esmentat projecte europeu Types.

No volem demonitzar ni a Facebook, ni a Google, ni a cap altra plataforma

La prioritat de l’eina és conscienciar de la importància de la privacitat i la necessitat que les empreses que manegen publicitat siguin transparents en les seues actuacions amb les dades d’altres, han insistit els seus responsables.

"No volem demonitzar ni a Facebook, ni a Google, ni a cap altra plataforma per generar beneficis amb la publicitat, un sector sens dubte generador de creixement econòmic i ocupació", segons Rubén Cuevas.

Al que s’insta amb aquest tipus d’eines a les empreses és a actuar amb transparència a l’hora d’informar què fan amb les dades de terceres parts, segons els seus responsables, explica.

Cada vegada més el sector de la publicitat "perfila fins l’últim detall" dels seus potencials clients, a qui dirigeixen anuncis molt personalitzats en funció de les seues característiques personals per millorar els seus rendiments, assegura Ángel Cuevas.

S’ha de garantir "un equilibri" entre aquesta personalització de la publicitat, que pot ser consentida expressament per l’usuari per millorar la seua experiència d’usuari, però amb les garanties de manteniment dels seus drets fonamentals sense sobrepassar-se límits, ha afegit.

COM FUNCIONA L'EINA? Per a la seua utilització, l’usuari només ha de descarregar la solució i facilitar unes dades bàsiques sobre la seua identitat perquè l’eina identifiqui el valor econòmic del seu perfil al mercat de la publicitat, un sector volàtil sotmès a una oferta i demanda molt variables. Vídeo de demostració: De moment, la solució funciona només a Facebook i des del navegador Chrome, però els seus creadors estan buscant finançament per estendre-la a altres plataformes i navegadors així com a sistemes operatius mòbils en pròxims projectes futurs. Com a part del projecte, l’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI), una altra de les entitats involucrades, facilitarà a l’usuari des del lloc "testdeprivacidad .com" accés directe a l’eina per visualitzar automàticament quant valora Facebook el seu perfil en cada moment. Aquest "web" permetrà consultes puntuals relacionades amb la privacitat com "qui utilitza les meues dades, com es recullen o el valor que tenen al mercat publicitari les dades d’un usuari per a les aplicacions més utilitzades a internet com Facebook o Google". Així mateix, li donarà claus i pautes senzilles per millorar i utilitzar més eficientment la seua privacitat digital. Descarrega't l'eina clicant a la imatge

tracking