SEGRE

sinistralitat

Més de 1.700 lleidatans van resultar ferits l'any passat en accident de trànsit

Durant els últims 21 anys, 1.910 persones han perdut la vida en carreteres de Ponent

Dolors Roure, víctima d'accident

Més de 1.700 lleidatans van resultar ferits l'any passat en accident de trànsitÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc víctimes d’accidents de trànsit al dia. És la mitjana que van registrar l’any passat les comarques lleidatanes pel que fa a ferits i morts a la carretera, amb un total de 1.787 afectats el 2015, la xifra més elevada en els últims cinc anys. D’aquest balanç, 51 persones van perdre la vida a causa d’un accident, un 38% més que un any abans. Així mateix, 1.736 persones més van resultar ferides en sinistres, un centenar més que el 2014. Els ferits cobren vital importància en dates actuals, quan diumenge vinent es commemora el Dia Mundial de les Víctimes d’Accidents de Trànsit, ja que ells són els més indicats per conscienciar la societat del perill que pot comportar una actitud irresponsable al volant. Un accident que també afecta el seu entorn més proper. Per fomentar aquesta prevenció, els afectats s’ofereixen a les associacions de víctimes per explicar la seua experiència. Alguns d’ells formen part de programes que van a les presons davant de l’augment dels condemnats per delictes de trànsit, com ocorre a la presó de Ponent, on hi ha un centenar de reclusos que compleixen condemna en l’actualitat per aquesta mena de delictes.

Les dades mostren que augmenten en la mateixa proporció els ferits greus i lleus, amb més de 200 lleidatans amb lesions de gravetat al tenir un accident l’any passat i 1.527 més que no van necessitar hospitalització. Segons el balanç de la Direcció General de Trànsit (DGT), durant els últims 21 anys han mort 1.910 lleidatans en accidents de trànsit, i l’any més tràgic va ser el 1995, amb 162 víctimes mortals.

En el mateix període, més de 37.000 persones han resultat ferides a les carreteres de Ponent, de les quals dos de cada deu van patir lesions greus. Aquest any, 27 lleidatans han perdut la vida a causa d’un accident.

«Vaig plorar molt per l’accident. Era molt jove i em va canviar la vida»

Dolors tenia sols 19 anys i feia tres setmanes que s’havia tret el carnet de conduir quan el 1992 un accident de trànsit la va deixar en cadira de rodes i li va canviar la vida. Va ser de matinada en una recta de la carretera que uneix la Portella i Benavent de Segrià.

Dolors Roure, d'Alpicat, víctima d'accident de trànsit / Òscar Mirón

“Tornava a casa, a Alpicat. Em vaig despistar o em vaig adormir, no ho recordo. Anava ràpid. Em vaig posar al carril contrari i quan me’n vaig adonar, vaig fer un cop de volant i vaig sortir de la carretera.” Diverses voltes de campana van fer que el cotxe perdés les portes i el sostre i que Dolors, que no portava el cinturó posat, en sortís projectada. El vehicle va acabar cremant i ella va quedar amb dos vèrtebres aixafades que li van causar una lesió medul·lar, entre moltes altres ferides. Va quedar inconscient i va despertar ja a l’UVI de l’hospital de Saragossa on la van traslladar. “No sentia les cames i ja em vaig imaginar que alguna cosa passava. Però quan m’ho van confirmar no m’ho creia. Vaig plorar molt. Era molt jove i la vida em va canviar totalment.”

Però aviat va transformar la manera de veure les coses. “Quan et passa una cosa així has de veure la vida d’una altra manera.” De fet, el primer que va fer quan va sortir de l’hospital va ser tornar a conduir. També es va posar a estudiar (en el moment de l’accident treballava en una empresa de mitges) i ha estat 13 anys empleada com a auxiliar administrativa. També col·labora amb l’entitat Stop Accidentes. “Hi ha molta gent que comet imprudències al volant i si puc evitar que hi hagi lesions greus, doncs millor. D’estar bé a passar el que em va passar hi ha tan sols dos segons, però ningú pensa que li passarà.”

tracking