SEGRE

SUCCESSOS

Aquest Nadal, ull a les estafes amb la loteria i les felicitacions per internet

Recomanacions perquè el ciutadà gaudeixi d’una "Nadal Segura"

Aquest Nadal, ull a les estafes amb la loteria i les felicitacions per internet

Aquest Nadal, ull a les estafes amb la loteria i les felicitacions per internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cuidat amb comprar loteria en administracions no autoritzades, per internet o compartir dècims o participacions perquè la recerca de la sort et pot jugar una mala passada, com també obrir al teu ordinador sospitoses felicitacions nadalenques que amaguen virus per robar les teues dades.

Són només algunes de les recomanacions que la Policia Nacional llança des d’avui pels seus perfils de xarxes socials perquè el ciutadà gaudeixi d’un "Nadal Segur", una campanya en forma de decàleg que ja és una tradició en aquestes dates.

Als sabuts consells de seguretat en mercadillos i cavalcades, la Policia recomana als pares que, per evitar disgustos amb els més petits, anotin a la seva nina el seu telèfon o els posin un braçalet.

Poc efectiu, la bossa creuada per davant, res a les butxaques posteriors, i claus, documentació i diners ben separats no són les recomanacions per sortir de compres en les grans àrees comercials. A les botigues comprova sempre el rebut i guarda tots els justificants.

I si et quedes a casa i "escrius" als Reis per internet, ull als productes molt barats i als venedors que no proporcionin prou informació. Comprova que la compra és per webs segurs "https" i evita introduir les teues dades i contrasenyes des de xarxes wi-fi públiques.

La Policia també demana que extremem les precaucions a l’obrir amb l’ordinador felicitacions i missatges nadalencs perquè darrere d’aquests enllaços poden amagar-se virus informàtics que infectin el teu dispositiu, fins i tot amb la intenció de robar les teues dades.

Un altre consell per als qui juguin a la loteria de Nadal: compra el teu desè en llocs autoritzats i, si ho fas a internet, que sigui segur.

Que la sort t’acompanyi si decideixes compartir loteria amb amics o familiars, diu la Policia, que recomana fotocopiar el desè i especificar qui participen i quina quantitat juga cadascú.

Tot un clàssic que torna aquestes dates és el de les estafes més velles: el "tocomocho" -es fa creure la víctima que pot beneficiar-se d’un premi-; l’"estafa de l’estampeta" -fer passar retalls de diari per bitllets- o els trilers.

A totes aquestes recomanacions, algunes més per als qui volen disfrutar del Nadal en altres llocs i no portar-se una desagradable sorpresa a la tornada: tancar bé la nostra casa, no publicar a les xarxes socials els plans nadalencs i no deixar senyals que l’habitatge està deshabitat.

tracking