SEGRE

SALUT DANY CEREBRAL

Ictus infantil desatès

Famílies lleidatanes demanen millorar la rehabilitació de nens que han patit aquesta malaltia que afecta diverses parts del cos || Lluiten contra les retallades i la falta d’un protocol específic

Array

Array

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou famílies lleidatanes amb fills d’entre dos i sis anys afectats per ictus infantil s’han unit per demanar a Salut un protocol específic d’atenció i rehabilitació per minimitzar les seqüeles causades pel dany cerebral.

Concretament, exigeixen rehabilitació a través de la fisioteràpia de forma ininterrompuda i al llarg de tot el procés del creixement dels nens afectats per ictus infantil, una malaltia de la qual es registra un cas a l’any a Lleida. Aprofitant el paraigua de La Marató de TV3, dedicada enguany a l’ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals, aquest grup de pares han elaborat una carta dirigida a Salut i que firmen Amill (Associació de Malalts d’Ictus de Lleida), Hemiweb (Associació d’Hemiparèsia Infantil) i l’associació esportiva Pibody.

“L’afectació més comuna de l’ictus infantil sol ser l’hemiparèsia, la dificultat de moviment de la part dreta o esquerra del cos. Però no hi ha des del departament de Salut un protocol clar i concret per a la rehabilitació en fisioteràpia infantil, l’única medicina existent”, va explicar Susana Ibarz, mare de Martina, una nena de dos anys que va tenir un ictus quan va nàixer.

“A les famílies ens deriven al CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç), dependent del departament d’Assumptes Socials. Es tracta de centres que estan exempts d’oferir una rehabilitació específica i que no tenen els recursos necessaris. A més, ser atès pel CDIAP és incompatible amb ser atès per Salut”, va explicar Eva Lega, una altra de les mares. “Els nens d’avui seran adults amb seqüeles importants. És ara quan s’ha d’actuar”, van concloure.

La fisioteràpia, clau per evitar malformacions La musculatura dels nens afectats per un ictus no treballa correctament. D’aquí la importància de la fisioteràpia per millorar contraccions i evitar malformacions. “Els nens tenen una enorme neuroplasticitat, el que treballen de petits ho guanyen de grans”, va explicar la fisioterapeuta pediàtrica Ariadna Verdeny, que és la responsable del centre Vuit Onze.

Algunes activitats solidàries amb LA MARATÓ DE TV3

  • Lleida. Dissabte: L’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) col·labora amb La Marató oferint proves gratuïtes per donar a conèixer  l’estat de salut de les artèries a les persones que s’atansin des de les 11.00 fins a les 14.00 hores a la rambla Ferran, on estarà ubicat el  Bus de la Salut.
  • Mollerussa. Diumenge: A les 10.00 hores, esmorzar solidari a càrrec de La Colla dels 50. Posteriorment, ball de gegants i capgrossos i flashmob  de La Marató.
  • Tàrrega. Diumenge: A la plaça de les Nacions de la capital de l’Urgell, venda de manualitats fetes per diferents associacions, tallers infantils d’esports, zumba, tambors, etc. Al migdia, vermut espectacle i coral infantil.
  • Artesa de SegreDiumenge: A les 11.00 hores, al cim de Sant Mamet, col·locació del pessebre. S’hi pot pujar caminant, corrent o amb bicicleta. Els participants faran un donatiu de cinc euros per a La Marató de TV3. 
  • La Seu d’UrgellAvui i demà: La pista polivalent de la zona esportiva municipal acollirà aquesta tarda una jornada esportiva solidària. Demà hi haurà sortejos i també concerts a la catedral i a la sala Sant Domènec. 
  • Cervià de les GarriguesDiumenge: A la plaça Major, a partir de les 10.00 hores, venda de productes artesanals (torró de xocolate, galetes, manualitats nadalenques, etc.). A més a més, hi haurà ball, una xocolatada i un lipdub. 
tracking