SEGRE

ASTRONOMIA TROBALLES

L’Observatori del Montsec descobreix un exoplaneta

És la primera vegada que detecta un planeta fora del Sistema Solar || Batejat com a XO-6b, duplica la mida de Júpiter

Il·lustració artística d’un exoplaneta a prop de la seua estrella.

Il·lustració artística d’un exoplaneta a prop de la seua estrella.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Observatori Astronòmic del Montsec (AOdM) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha participat per primera vegada en el descobriment d’un exoplaneta, sota el nom d’XO-6b, i es tracta d’un planeta que orbita una estrella diferent del Sol i, per tant, està fora del Sistema Solar. Segons va explicar ahir en un comunicat l’IEEC, l’institut del Telescopi Espacial Hubble va incloure l’Observatori del Montsec el 2012 en el projecte XO amb l’objectiu de trobar exoplanetes gegants que girin al voltant d’estrelles brillants. El descobriment de l’XO-6b ha estat possible gràcies al treball coordinat entre els telescopis de Utah, als EUA; el del Teide, a les illes Canàries, i el del Montsec, a Àger.

Segons va explicar Kike Herrero, astrònom de l’IEEC, el nou exoplaneta és un Júpiter calent perquè té dos vegades la massa de Júpiter i també duplica la seua mida, i també és més calent perquè està més a prop a la seua estrella.

“Es tracta d’un sistema poc conegut, ja que l’exoplaneta tarda quatre dies a completar l’òrbita al voltant de la seua estrella, mentre que aquesta gira sobre si mateixa en només dos dies. És el que s’anomena un rotador ràpid”, va afirmar Herrero. L’estudi d’aquest sistema permetrà conèixer més coses sobre la dinàmica i les interaccions del planeta i la seua estrella. El descobriment s’ha publicat a la revista Astronomical Journal.

tracking