SEGRE

SALUT

Un estudi multinacional alerta de l'abús d'antibiòtics en nens

Un estudi multinacional alerta de l’abús d’antibiòtics en nens

Un estudi multinacional alerta de l’abús d’antibiòtics en nens

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors valencians han desenvolupat un ambiciós i inèdit estudi multinacional sobre la prescripció d’antibiòtics en nens que conclou que a Espanya es fa de forma excessiva, ja que en els seus dos primers anys de vida reben fins un 50% més que els alemanys i nord-americans.

L’estudi ha estat dut a terme per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biometgessa de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat, juntament amb un consorci de científics alemanys, italians, noruecs, coreans i nord-americans i fet públic avui per la Generalitat.

Els científics han seguit a més de 74 milions de nens, d’edats compreses entre els 0 i els 18 anys, entre 2008 i 2012, en el primer i més llarg estudi comparatiu sobre l’ús d’antibiòtics entre països, segons el Govern valencià.

Segons adverteix el director científic de FISABIO, Javier Díez-Domingo, "els resultats suggereixen que a Espanya es prescriu un nombre elevat d’antibiòtics en els nens, i que almenys més del 50 % d’aquestes prescripcions són innecessàries. Han aparegut ja bacteris resistents a tots els antibiòtics coneguts, el que està posant a la població en una situació compromesa."

"Encara podem revertir aquesta evolució mitjançant un ús racional dels antibiòtics", reclama Díez-Domingo, per a qui existeix encara "una falsa creença de la bondat dels antibiòtics, i el que s’està veient és que el seu ús inadequat porta a més problemes que beneficis".

Segons el seu parer, és necessària una "conscienciació social" sobre l’ús d’antibiòtics i els pediatres d’atenció primària han de ser els primers en actuar, mitjançant la disminució de la prescripció i l’educació sanitària.

L’única cohort espanyola de l’estudi multinacional ha estat representada íntegrament per la població resident de la Comunitat Valenciana, gràcies a la informació extreta de les bases de dades de la Conselleria de Sanitat.

Aquest estudi ha demostrat l’existència de grans diferències entre països en l’ús d’antibiòtics, arribant a produir-se fins 7,5 vegades més prescripcions per nen i any a Corea del Sud (el país que més freqüentment recepta antibiòtics) que a Noruega (el país amb menor consum).

Les diferències s’observen fins i tot entre els propis països europeus: després de Corea del Sud, les prescripcions més grans es realitzen a Itàlia i Espanya; lluny queden Noruega i Alemanya, que presenten les menors ràtios de prescripció en tots els grups d’edat.

Durant els dos primers anys de vida, els nens espanyols reben de mitjana 1,5 antibiòtics per any, similar a Itàlia, el que suposa 3,5 vegades més que la prescripció a Noruega i un 50 % més que a Alemanya i als Estats Units, unes diferències que s’observen en tots els grups d’edat establerts.

Espanya és dels països de la Unió Europea amb més resistència a antibiòtics, juntament amb Romania, Croàcia, Bulgària i Eslovènia, i és molt més gran que Noruega, on es prescriu molt menys antibiòtic, assenyalen des de FISABIO.

L’article, titulat "Antibiotic use in children -a cross-national analysis of 6 countries", recull els resultats d’aquesta investigació que ha estat recentment publicada a la revista The Journal of Pediatrics.

tracking