SEGRE

INVESTIGACIÓ NATURALESA

Perill de ruptura d’un iceberg

Situat a l’Antàrtida i d’uns 5.000 quilòmetres quadrats, està considerat un dels 10 més grans registrats || Una llarga esquerda va augmentar ràpidament el desembre passat

Esquerda gegant vista des d’un avió a l’Antàrtida el passat 10 de novembre del 2016.

Esquerda gegant vista des d’un avió a l’Antàrtida el passat 10 de novembre del 2016.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un iceberg d’uns 5.000 quilòmetres quadrats, considerat com un dels deu més grans registrats fins ara, està a prop de desprendre’s de l’Antàrtida, segons anàlisi de científics de la Universitat de Swansea (Gal·les, Regne Unit).

Una llarga esquerda en el segment Larsen C (un de les tres que té la barrera de gel Larsen) va augmentar ràpidament el passat mes de desembre i actualment a penes uns 20 quilòmetres de gel manté a la panna de glaç unida a la plataforma. El Larsen C, d’un gruix de 350 metres, està localitzat al llarg de la costa oriental de la península antàrtica i ajuda a frenar el flux de les glaceres –rius de gel– que té al darrere.

D’acord amb els experts, es tracta d’un tros de gel l’extensió del qual equivaldria a una quarta part al territori de Gal·les, per la qual cosa el seu despreniment en podria provocar d’altres en el futur.

Els investigadors han observat l’esquerda en el Larsen C durant molts anys, després del col·lapse de Larsen A –el segment més petit– el 1995 i de Larsen B, que es va desintegrar gairebé en la seua totalitat el 2002 encara que queden alguns sectors romanents. “Si (l’iceberg a Larsen C) no se’n va en els propers mesos, estaré sorprès”, va dir a la cadena britànica BBC el professor Adrian Luckman, de la Universitat de Swansea. Segons va explicar, els científics van poder observar l’augment de l’esquerda a través d’imatges de radar del satèl·lit Esa Sentinel. Luckman va subratllar que es tracta d’un esdeveniment geogràfic i no climàtic, ja que l’esquerda ha estat present durant dècades, però s’ha perforat en aquest moment.

tracking